Дигитализираме образователната система с европари

Дигитализираме образователната система с европари | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката започва голям проект за дигитализация, финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференцията "Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели".

Той обясни, че по проекта ще има дейности за създаването на достъпно електронно образователно съдържание, за обучение по компютърно моделиране и програмиране от най-ранна възраст, и за обучение на учителите.

Първата дейност е за създаването на отворено образователно съдържание, като учителите и учениците ще създават образователни ресурси, които да могат да се ползват от всички. Учителите ще получат заплащане за това, сега има много образователни ресурси, които са с платен достъп, има и с безплатен достъп, но не съответстват на всички уроци и на всички учебни програми, обясни министър Вълчев.

Той каза, че трябва "да се разшири" обучението по информатика, по програмиране и по компютърно моделиране, като от идната учебна година от трети клас ще има задължителен учебен предмет "Компютърно моделиране". Той ще се учи в трети и четвърти клас, а в пети клас ще премине в "Информатика", която се изучава до 11-и или 12-и клас, според профила на училището. В края на проекта ще имаме предложение за променени в учебни програми, които да включват базови умения за компютърно моделиране още от първи клас, заяви образователният министър.

Вълчев информира, че в дейностите по интереси ще има допълнителни обучения по компютърно програмиране, но не само в гимназиалния етап, което вече е направено по националната програма "Старт за ИТ кариера", но и от първи до седми клас. Третата дейност по проекта ще е за обучения на учителите, защото не може да имаме ученици - дигитални създатели, без да имаме хора, които да ги създадат, отбеляза министър Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай