Четвъртък,

Дигитализираме образователната система с европари

От: Администратор -
Дигитализираме образователната система с европари
A
A
A

Министерството на образованието и науката започва голям проект за дигитализация, финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференцията "Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели".

Той обясни, че по проекта ще има дейности за създаването на достъпно електронно образователно съдържание, за обучение по компютърно моделиране и програмиране от най-ранна възраст, и за обучение на учителите.

Първата дейност е за създаването на отворено образователно съдържание, като учителите и учениците ще създават образователни ресурси, които да могат да се ползват от всички. Учителите ще получат заплащане за това, сега има много образователни ресурси, които са с платен достъп, има и с безплатен достъп, но не съответстват на всички уроци и на всички учебни програми, обясни министър Вълчев.

Той каза, че трябва "да се разшири" обучението по информатика, по програмиране и по компютърно моделиране, като от идната учебна година от трети клас ще има задължителен учебен предмет "Компютърно моделиране". Той ще се учи в трети и четвърти клас, а в пети клас ще премине в "Информатика", която се изучава до 11-и или 12-и клас, според профила на училището. В края на проекта ще имаме предложение за променени в учебни програми, които да включват базови умения за компютърно моделиране още от първи клас, заяви образователният министър.

Вълчев информира, че в дейностите по интереси ще има допълнителни обучения по компютърно програмиране, но не само в гимназиалния етап, което вече е направено по националната програма "Старт за ИТ кариера", но и от първи до седми клас. Третата дейност по проекта ще е за обучения на учителите, защото не може да имаме ученици - дигитални създатели, без да имаме хора, които да ги създадат, отбеляза министър Вълчев.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички