Децата най-често питат за Сътворението

Децата най-често питат за Сътворението | StandartNews.com

Днес в столичния хотел "Шератон" се провежда конференция за преподаването на религията в училище. "Стандарт" разговаря с един от хората, които вече го вършат - Даниел Королов.

- Къде преподавате религия, г-н Королов?

- Преподавам от две години религия в Националната гимназия по полиграфия и фотография в София. Директорката е въвела предмета от 2000 година. Това е СИП, но се посещава от всички. Това са четири осми класа по 30 деца. Проблеми и възражения от страна на родителите не съм имал. Желанието е огромно. Проявяват интерес, още повече че в девети клас по литература се изучават и Старият, и Новият завет като литературни текстове. Така те стават по-добре подготвени, вече и с малко богословско тълкуване.

- Към какво проявяват най-голям интерес?

- Към Сътворението на света в седем дни, още повече, че по същото време учат и Дарвиновата теория за произхода. Вълнува ги също темата за предателството на Юда, самото Възкресение, основаването на християнската църква.

- Вкъщи говорено ли е за религия с тях?

- Аз се чудя защо е това масово мнение в обществото, че родителите имат нещо против обучението по религия. Не съм срещнал на нито една родителска среща някой да се изкаже негативно. Нещо повече - искат да се продължи обучението и в девети клас, носят подписани заявления от родителите.

- Вярващи ли са децата, или интересът им е по-скоро културологичен?

- Интересът им е по-скоро за обща култура, има часове, в които са застъпени и другите религии, за да направим в края на обучението едно общо заключение, че всяка религия учи на добро.

- Според вас трябва ли да се изучава религията задължително?

- Да. Има нужда от въвеждането й, но не като вероучение, по стария метод. Това вече е изиграло своята роля. Вече е въпрос на подготовката на учителя как ще ги запали по-нататък за религията. Но преподавателите трябва да са богослови, не философи. Има достатъчно факултети, които подготвят кадри. Някои от моите преподаватели много милеят за тази кауза - доц. Нушев, проф. Андонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай