Дават шанс на 1500 студенти за платен стаж

Дават шанс на 1500  студенти за платен стаж | StandartNews.com

Съветът на жените в бизнеса в България дава уникален шанс на българските студенти да карат двумесечен платен стаж в родни компании. Това може да стане чрез участие във Втория национален конкурс за есе "Иноватори на бъдещето - Стажанти 2016", който е част от Националната стажантска инициатива "Оставаме в България". Конкурсът стартира на 15 април, а проекти ще се приемат до 20 май. Той е предназначен за студенти от бакалавърска и магистърска степен от български и чуждестранни университети, ученици от 12-и клас. Това е възможност талантливи млади хора да представят своите иновативни идеи за решения на реални проблеми на бизнеса и в полза на обществото. Победителите ще получат стажантски позиции във водещи компании на бизнеса и публичната администрация.

В националната стажантска инициатива миналата година са участвали 1500 души, като 500 от тях са започнали работа в компаниите, в които са карали практика. Очаква се през 2016-а поне още толкова кандидати да имат интерес. Тази година най-активният подбор на стажанти ще бъде през юни и юли. "В края на май и началото юни ще бъдат готови първите резултати за класиралите се млади хора", каза за "Стандарт" Ваня Кънева, директор "Човешки ресурси" в ЧЕЗ, която отговаря за проекта Национална стажантска програма в Съвета на жените в бизнеса. 80% от стажовете ще са платени, очаква се повече от половината явили се да бъдат наети. В момента най-търсени са техническите специалности, икономиката, правото.
Желаещите младежи могат да кандидатстват на http://internships.womeninbusiness.bg. Проектите могат да бъдат предложени индивидуално или от екип от максимум трима участници. Компаниите от Съвета на жените в бизнеса всяка година приемат над 1200 стажанти, от тях 25% получават възможност за постоянна работа след приключване на стажа. Проектите, спечелили първо място в четирите категории от конкурса, ще бъдат отличени и със специалната награда на Съвета на жените в бизнеса - посещение на Европейския парламент в Брюксел.

В този съвет участват жени мениджъри, които управляват около 60 компании. Фирмите са с годишен оборот, съставляващ около 10% от БВП на страната, а в тях работят около 27 000 служители в над 1000 офиса в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай