Събота,

Четири колежа стават вузове

От: Failed to load user -
4154
Четири колежа стават вузове
A
A
A

София. С три нови висши училища и един факултет ще се сдобие държавата, след като просветното министерство стартира процедура по преобразуването на четири колежа.

Съгласно нея техническият колеж в структурата на Югозападния университет в Благоевград ще стане Технически факултет в неговите рамки.

Така ЮЗУ вече ще може да подготвя и инженери.

Колежът по телекомуникации и пощи - София ще стане висше училище. Международният колеж - Албена се преобразува в специализирано частно Висше училище по мениджмънт - Варна. Европейският колеж по икономика и управление - Пловдив става специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт.

Всички промени се правят по искане на ректорите, а проектите са получили положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Ректорът на телекомуникационния колеж проф. Димитър Радев поясни пред "Стандарт", че след преобразуването вузът вече ще може да дава степени бакалавър и магистър, а не само професионален бакалавър, както досега.

Просветният министър Анелия Клисарова трябва да внесе предложението в правителството, а то да го предложи на парламента.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Колежи Вузове

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички