Четири колежа стават вузове

Четири колежа стават вузове | StandartNews.com

София. С три нови висши училища и един факултет ще се сдобие държавата, след като просветното министерство стартира процедура по преобразуването на четири колежа.

Съгласно нея техническият колеж в структурата на Югозападния университет в Благоевград ще стане Технически факултет в неговите рамки.

Така ЮЗУ вече ще може да подготвя и инженери.

Колежът по телекомуникации и пощи - София ще стане висше училище. Международният колеж - Албена се преобразува в специализирано частно Висше училище по мениджмънт - Варна. Европейският колеж по икономика и управление - Пловдив става специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт.

Всички промени се правят по искане на ректорите, а проектите са получили положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Ректорът на телекомуникационния колеж проф. Димитър Радев поясни пред "Стандарт", че след преобразуването вузът вече ще може да дава степени бакалавър и магистър, а не само професионален бакалавър, както досега.

Просветният министър Анелия Клисарова трябва да внесе предложението в правителството, а то да го предложи на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай