Четвъртък,

Бургаски училища в проект за дуално образование

От: Администратор -
546
Бургаски училища в проект за дуално образование
A
A
A

Две бургаски училища имат готовност и желание да се включат за учебната 2016-2017 г. в българо-щвейцарския проект за дуално образование ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото). Това стана ясно по време на среща между посланика на Швейцария в България Негово Превъзходителство Денис Кнобел и кмета Димитър Николов.

В програмата ще се участват Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по Електротехника и електроника "Константин Фотинов".
Целта на българо-швейцарската програма е да запознае обществото и бизнеса с възможностите за въвеждане на дуалната система на професионално образование в България. До приключването на ДОМИНО през 2019 г. се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии.

В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование. Специален Форум за дуално образование координира участието на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование - държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

По време на срещата между кмета Николов и Негово Превъзходителство Денис Кнобел беше дискутирана и възможността за установяване в Бургас на щвейцарски аутсорсинг и IT компании. Обсъдени бяха активности с Българо-щвейцарската търговска камара.

В Бургас се изпълняват още няколко ключови проекта с щвейцарско финансиране, свързани с опазването на биоразнообразието и за подпомагане интеграцията на социалноуязвими групи.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички