Петък,

Букварът за 5ти клас готов до септември

От: Администратор -
1462
Букварът за 5ти клас готов до септември
A
A
A

Букварът и новият учебник по история за 5 клас ще бъдат готови за началото на учебната година, като ще достигнат до училищата в страната най-късно до края на септември. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Миглена Кунева пред БНТ. По думите ѝ към момента се работи с фокус групи от учители и инспектори, които проверяват как точно ще бъде въведена новата учебна програма и как ще се провеждат уроците по новите теми в отделните учебни предмети.

"Първият голям проблем, с който се сблъсках, когато поех поста на министър на образованието - става въпрос за една забавена заповед, излязла късно на министър Танев, която е излязла през януари. Заповедта за започване на работата по новите учебници излиза на 7 януари, а времето, което законът гарантира да имат издателите да могат да представят качествени учебници е 7 месеца, което означава, че този срок изтича на 8 август", каза още Кунева.

Според нея от тогава до 15 септември да може да се приключи цялата процедура по оценка на учебниците и тяхното отпечатване е невъзможно. "Всъщност не става въпрос за учебниците изобщо, а за учебниците на 1-ви и на 5-ти клас. Не е леко решение - нито в едната посока, нито в другата", заяви Кунева.

"Най-напред се консултирах с Народното събрание, защото този закон е провокиран от законодателната инициатива на депутатите. Това е закон, който е чакан 10 години, по който са работили поредни правителства и парламенти. С народните представители обсъдихме всяка възможност и тяхното мнение беше, че законът не трябва да се отлага и че има възможност закона да се приложи в неговата пълнота като се направят допълнителни стъпки",каза още Кунева.

По думите ѝ с нейния заместник Диян Стаматов са се срещнали с около 4000 учители лично на големи срещи, обсъдили са ситуацията и с фокус групи. "И 90% от учителите казват, че ще се справят, т.е. решението на МОН не е взето без да се питат учителите, без да се питат инспекторите, без да се питат директорите. И мнението категорично е, че ще могат да се справят", каза още Кунева.

Тя уточни, че става въпрос за буквара в първи клас и за учебника по история за 5-ти клас, където наистина съдържанието на учебника е различно.

"За да няма никакъв хаос, ние направихме много срещи с издателите и те изтеглиха жалбата си от ВАС, с която обжалваха заповедта на проф. Танев и това означава, че ние не сме в ситуация на несигурност дали ВАС няма да отмени заповедта. Издателите поеха и ангажимент да са готови с учебника по история още през септември за началото на учебната година. В учебника по география има добавени две нови урока, за които знаем как ще се преподадат тези уроци включително и с фокус групи на петокласници. За 5-ти клас проблеми няма. Когато тези деца завършат 5-ти клас, т.е. бъдещите петокласници, след това ще продължат за 6-ти клас с новата програма и новите учебници, т.е. ако ние сега спрем целия процес, ние спираме няколко поколения напред", обясни още просветният министър и допълни:

"Букварът всъщност се учи само първия срок, след това започва само читанка. Учителите ще използват буквара, за да може децата да научат буквите. Българските учители са готови и ще се справят и родителите са готови също да помагат. И всички го правим за това децата да имат едно добро образование в 21 век".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички