БСП поиска задължителна гимназия

БСП поиска задължителна гимназия | StandartNews.com

София. Средното образование у нас да бъде задължително поиска БСП в законов проект за народната просвета, внесен от депутата Валери Жаблянов и колегите му. Той ще бъде гледан паралелно с проекта на ГЕРБ, който получава и подкрепата на МОН. В момента у нас учениците са задължени да посещават училище до 16-годишна възраст.

По повод на предложението Лютви Местан от ДПС заяви, че може би е по-разумно задължителен да бъде 10-ти клас, но той да бъде обвързан с получаването на шофьорска книжка. Местан заяви обаче, че това трябва да важи за учениците, които ще започват първи клас в деня, в който започне да действа законът.

БСП иска също един учебник по всеки предмет, както и държавата да не финансира частните училища, за което настоява ГЕРБ. Социалистите настояват също гимназията да се завършва само на един етап и да няма изпити след десети клас. Вариантът за два етапа с външно оценяване след 10-ти и след 12-ти клас бе предложен от ГЕРБ.

БСП иска също да не се събират такси от младежите ни, които са се дипломирали в чужбина и искат да узаконят дипломите си у нас.

Сред устните предложенията на Местан на зеседанието пък фигурираше и това да има стандарти за оценяването на държавните зрелостни изпити, тъй като в момента дори и ученици, които не са съставили едно изречение, могат да вземат матурата с над 5.

След повече от 3 часа обсъждане образователната комисия подкрепи проекта на ГЕРБ и отхвърли този на БСП. Въпреки това обаче проектът, внесен от депутати на БСП, също ще влезе в пленарна зала, защото комисията се води само помощен орган на парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай