Британско школо търси наследник на Бербатов

Британско школо търси наследник на Бербатов | StandartNews.com

Училището дава и академични стипендии, иска есе на английски

Избират кандидатите след четиридневен лагер, на който ще има спортни мениджъри

Образование в чужбина? Но от каква възраст? И какво училище да изберем за детето си сред множеството предложения от пансионатни училища в различни страни? Една от "запазените марки" е Великобритания, където все повече родители изпращат децата си, при това от все по-ранна възраст. Докато преди няколко години учениците отиваха за последните две години, за да вземат британската матура, сега все повече ученици заминават от 14-годишна възраст. Образованието на Острова е скъпо, но много от училищата дават стипендии са академични или спортни постижения, които покриват част от високите такси. Обикновено те са от 20 до 50 на сто, много рядко се отпускат суми, които да покрият абсолютно всички разходи по обучението. Но все пак има и такива варианти.

Британско средно училище за пореден път издирва у нас нова спортна надежда. Brooke House College организира ежегодно конкурс, с който дава футболна стипендия, покриваща пълните разноски за образование на наш футболен талант. Училището се намира в градчето Маркет Харбъроу, на час път с влак от Лондон.
До момента с такава стипендия за обучение

са заминали вече осем

потенциални Бербовци. Отделно от тях имаме и няколко българчета, които учат там с частична спортна стипендия или с такава за академичен успех. Едно от момчетата вече е подписало професионален договор с "Нотингам форест". Друг възпитаник на училището - Петър Витанов, играе у нас. Част от децата, заминали по подобен начин, вече са студенти, включително по спортен мениджмънт.

Първите 10 момчета, кандидатстващи за тази стипендия тази година, вече направиха тестовете по английски език и математика, а практическата част на конкурса ще се проведе в началото на месец юни. Все още обаче има шанс за онези, които искат тепърва да се пробват за тази стипендия. Всеки, който иска да се бори за нея, трябва да се яви и на изпит по английски - без него няма как да бъде приет. Следващата изпитна сесия ще се състои на втори април. През юни кандидатите с добри резултати ще проведат лично интервю с треньорите на академията и с директора на училището. За да бъдат отличени най-добрите, децата ще проведат и четиридневен тренировъчен лагер, на който да покажат уменията си. Тази година в селекцията са поканени да участват и деца от Румъния, Македония, Сърбия и Албания. Младежите ще бъдат наблюдавани от английски футболни агенти, изпратени от футболната федерация. Наред със стипендията, която могат да получат, младежите могат да бъдат забелязани и

харесани директно за професионалния футбол
на Англия.

Втори април е и денят, в който българчетата могат да кандидатстват за академични стипендии в училището. Те са в размер от 20% до 50% и важат за всяка от годините, през които ученикът се обучава в колежа. Парите не се отпускат на ръка, а се приспадат от годишната такса. Учениците, които могат да вземат участие в конкурса за такива стипендии, трябва да са на възраст от 14 до 18 години. Кандидатстването става с тестове по английски и математика, а окончателното решение се взема след интервю по скайп с директора на училището. За да кандидатстваш за тях, е нужно да подготвиш и автобиографично есе на английски от 250 до 500 думи. В този колеж на особен интерес сред чуждестранните ученици се радва програмата University Foundation. Чрез нея учениците могат да се профилират в бизнес, икономика, счетоводство и инженерни науки. Настаняването е в няколко къщи на колежа.

Девическо училище вдига успеха
В "Родийн" няма момчета и телевизори, смартфоните са достъпни след 16,30

Във Великобритания все още съществува липсващата у нас традиция да има само девически и само мъжки училища. Миналата седмица Рос Барънд, директор на училището за момичета "Родийн", бе у нас, за да представи възможностите за обучение там.

По неговите думи статистика, правена на Острова, показва доста неочаквани резултати за ученичките, които се учат само в девически училища. Техният успех е по-висок от този на момичетата в смесени учебни заведения. Проучването е правено включително сред близначки, записани в различни училища - едната в изцяло дамско, а другата - в смесено. Директорът разказва, че образованието в момичешките пансиони е насочено изцяло към това да подготви момичетата за лидерска роля. За разлика от децата в смесени училища, много по-висок процент от ученичките в еднополови паралелки се насочват към математика, физика, химия - тоест науки, които продължават да бъдат смятани за "мъжка територия". За разлика от предишните времена обаче, когато контактите с момчета са били сведени до минимум, тази традиция вече е разрушена. Момичетата имат възможност да подготвят пиеси, да спортуват и да развиват други извънкласни дейности с момчета от училищата, учещи в близкия Брайтън.

Училището се намира на пет минути с кола от града, но е обособено така, че да предразполага към академични занимания. Намира се близо до плаж и девойките имат тунел към него - остатък от 19. век, когато училището е било основано за първи път. Тогава момичетата са учели готварство и бродерия, но са получавали и първи познания по по-сериозни науки, до които достъп са имали само момчетата. Днес девойките имат много възможности за самоподготовка и различни проекти, за спорт, а училището е инвестирало над 10 млн. паунда, за да направи сградите, в които девойките са настанени, супер луксозни и удобни. Онова, което обаче би шокирало един български кандидат да учи там, е фактът, че няма телевизори. "Ние ги подготвяме за лидери на утрешния ден, защо им е да забавят развитието си със знания за днешния", казва полу на шега директорът Барънд. За щастие мобилните устройства не са забранени, но могат да се използват само след 16,30 часа. Преди това смартфонът може да бъде използван по време на урока само с позволение на учителя, който е възложил да търсят някаква информация в интернет.

Език плюс шоколад предлага Швейцария
Сред развлеченията са лов на соколи, кулинария и футбол с "Милан"

Швейцария е скъпа образователна дестинация, но в почти всяко пансионатно училище там има българско дете. От 14 до 18 март у нас ще се проведе седмица на швейцарското образование, която да отговори на основните въпроси на родителите - защо да избера обучение там, какви са цените и условията за прием. Тя е част от програмата на международния проект "Световно образование". Срещите с родители и деца ще бъдат в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград и Русе.

Сред представените училища е например известната верига TASIS с програми на английски, френски или италиански. По случай 60-годишния си юбилей TASIS предоставя нови специализирани курсове за деца с интереси във футбола, архитектурата, модата и кулинарното изкуство. Съгласно една от програмите родителите могат да отидат заедно с децата си, стига малките да са над четири години и половина. Сред развлеченията фигурира посещение на шоколадова фабрика, така че курсът е идеален за хора, които си падат по шоколада. Има предвидено също посещение на средновековни замъци, както и... лов на соколи. Американското училище в "Лугано" пък комбинира обучението на деца над 11 години със спорт - например футбол с треньори от школата на "Милан". Предвидено е дори посещение на стадиона на отбора.

Специални предложения за българските деца ще предостави езиковият приключенски лагер Altitude в курорта Вербие и известният Institute auf dem Rosenberg с програми за деца над 14 години. Тук можеш да избираш кой език да учиш - френски или английски. В допълнение към това се стимулира авантюристичния дух на децата с походи в планината, палене на огън и готвене на открито, риболов и планинско колоездене. За юноши на възраст над 16 години, избрали професията на висшия хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт, са летните предложения на най-доброто училище по туризъм в света - Institute Montreux - част от Swiss Education Group. Курсът предоставя възможност за обучение и практика в най-добрите традиции на международния туризъм. Децата ще научат и как се борави с различните видове напитки, как се приготвят те, а гвоздеят на летния лагер е мастърклас "Шоколад и сирена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай