Бонуси за училища с успехи от матурите

Бонуси за училища с успехи от матурите | StandartNews.com

Трябват елити, повече пари за качествено образование, отсече Горанов

Училищата с най-високи резултати от матури и олимпиади ще получават допълнително финансиране. Това предвижда концепция, разработвана от финансовото министерство. За нея съобщи министър Владислав Горанов, докато заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова проверяваше ремонта в Софийската математическа гимназия.

"Ще коментирам с правителството и ще предложа за следващата година концепция за финансово подпомагане на тези училища в страната, които предлагат най-качествения образователен продукт. Нека да го наречем - стимулиране на образованието на децата с таланти, които искат да ги надграждат и развиват", заяви Горанов.

"Всяка държава има нужда от елити", допълни министърът, който също е възпитаник на математическа гимназия. Той заяви, че конкретната сума ще стане ясна през октомври, когато ще бъде анонсиран проектобюджетът за 2016 година. За това допълнително финансиране ще могат да кандидатстват всички училища, които имат обективно измерими постижения в образователната сфера, включително по линия на успеха от матурите и резултатите от олимпиади. Горанов посочи, че такава статистика се води от регионалните инспекторати и класациите са публично известни. През последните месеци усилено се говори за промяна на начина на финансиране на школата, като в делегираните бюджети се включи и компонент за качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай