Вторник,

Бонуси за училища с успехи от матурите

От: Failed to load user -
2493
Бонуси за училища с успехи от матурите
A
A
A

Трябват елити, повече пари за качествено образование, отсече Горанов

Училищата с най-високи резултати от матури и олимпиади ще получават допълнително финансиране. Това предвижда концепция, разработвана от финансовото министерство. За нея съобщи министър Владислав Горанов, докато заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова проверяваше ремонта в Софийската математическа гимназия.

"Ще коментирам с правителството и ще предложа за следващата година концепция за финансово подпомагане на тези училища в страната, които предлагат най-качествения образователен продукт. Нека да го наречем - стимулиране на образованието на децата с таланти, които искат да ги надграждат и развиват", заяви Горанов.

"Всяка държава има нужда от елити", допълни министърът, който също е възпитаник на математическа гимназия. Той заяви, че конкретната сума ще стане ясна през октомври, когато ще бъде анонсиран проектобюджетът за 2016 година. За това допълнително финансиране ще могат да кандидатстват всички училища, които имат обективно измерими постижения в образователната сфера, включително по линия на успеха от матурите и резултатите от олимпиади. Горанов посочи, че такава статистика се води от регионалните инспекторати и класациите са публично известни. През последните месеци усилено се говори за промяна на начина на финансиране на школата, като в делегираните бюджети се включи и компонент за качество.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички