Бежанци сменят роми в учебник

Родители видяха расистка омраза в задача с изваждане на мургави събратя

Бежанци сменят роми в учебник | StandartNews.com

София. Бежанци може да сменят ромите в учебник по математика за трети клас. Причината е, че родители сигнализираха за расистка задача в учебна тетрадка по смятане, където децата трябва да изваждат и събират "българи и роми". Условието на задачата гласи: "В квартал "Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев?".

Има и втори вариант на задачата, в който "ромите" отново са 363, а "българите" - с 27 по-малко, като отново се пита колко "българи" живеят в квартала. Родители коментираха, че комплексът е един от скъпите райони на София и сред жителите му не се забелязват роми. Те твърдят още, че не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани.

Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски обаче не смята, че има някакъв проблем. "Не виждам нищо нередно. А освен това точно тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на Десетилетието на ромското включване", поясни той. И допълни, че тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси, освен българския.

"Това е нормално", каза още издателят, който уточни, че задачата е оценена като толерантна.
Кицевски добави, че не трябва тези неща да се крият от децата, сега например щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци. Авторите на учебната тетрадка са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай