Бърз скок на учителските заплати (ОБЗОР)

Бърз скок на учителските заплати (ОБЗОР) | StandartNews.com

Учителският събор в "Арена Армеец" разбуни духовете, откакто е обявен. За първи път просветното министерство събира на едно и също място толкова много учители с идеята да повдигне духа им и да им разясни смисъла на промените.

Вдигат сумата с 10 на сто, дават 10,5 възнаграждения при пенсиониране

Средните учителски заплати ще бъдат над средните за страната. Това обеща на 12 000 учители на събора в "Арена Армеец" просветният министър Меглена Кунева. Тя им обясни, че в събота се е договорила с министъра на финансите Владислав Горанов образованието да бъде централен приоритет за следващия бюджет. В момента средната учителска заплата все още е под 800 лева. В същото време за първото тримесечие на 2016 година средната заплата за страната бе изчислена на 931 лева. Министърът на образованието уточни също, че минималните учителски заплати ще бъдат увеличавани изпреварващо.
Кунева обяви също, че с подписването на колективния трудов договор заплатите на педагозите ще нараснат с 10 на сто. С това стартовото възнаграждение на един млад учител ще бъде 660 лева. Новост в договора е също и това, че от новата 2017 година при пенсиониране един учител ще получава повече пари, отколкото предвижда законът. Съгласно новия училищен закон, който влиза в сила от първи август, учителите, излизащи в пенсия, ще вземат 10 заплати. Според договора обаче от догодина вече те ще получават на изпроводяк 10,5 възнаграждения.
Вдигат се парите и на учителите класни ръководители за воденето на т. нар. час на класа. Те вече ще получават не 25, а 30 лева месечно. Кунева обясни също, че се предвиждат мерки, съгласно които знанията и уменията на пенсионираните учители да бъдат използвани отново в системата на образованието. Ще се работи и за това заплатите на педагозите в детските градини да догонят тези на преподавателите в училище, тъй като в момента изостават.
"Реформата не е изпълнение на три стратегии и два бюджета", каза още Кунева. И допълни: "Тя е в това госпожа Петрова да каже след време, че най-добрите й ученици са станали учители". Госпожа Зоя Петрова, за която "Стандарт" вече разказа, е директор на професионална гимназия в Тетевен. Тя впечатлила изключително много министъра с това, че когато била запитана за децата си, започнала да говори за своите ученици. "Очевидно тя възприемаше учениците като свои деца", каза Кунева. Министърът подчерта също, че ще бъдат подкрепени всички иновативни и работещи практики. "Ще има съпротива. Ще има реплики "Не беше така, когато ние бяхме ученици. Но и светът тогава не беше същият", каза още Кунева. "Вие променяте бъдещето час след час, урок след урок", обърна се към преподавателите тя. Министърът прочете и два поздравителни адреси - от премиера Бойко Борисов и от председателя на парламента Цецка Цачева, които нямаха възможност да присъстват на събитието. "Най-голямото ни богатство са хората. Вие държите в ръцете си бъдещето на България", пише премиерът на учителите.

Всяка паралелка с различна програма

Правят горещ телефон за въпроси преди реформата

Всеки клас може да работи по различен учебен план след влизането в сила на новия училищен закон и стандартите към него, каза на педагозите заместник-министърът Диян Стаматов. По неговите думи учебният план, който ще разработват педагозите, ще бъде обвързан с това какво е нивото и възможностите на учениците. Там, където те имат нужда от допълнителни обяснения, часовете ще бъдат посветени на упражнения върху изучаваните теми. Там, където учениците са усвоили всичко без проблем, ще могат да надграждат допълнителни знания. Той говори и за иновативните училища, които първи ще се възползват от тези възможности. Стаматов посочи, че иновативно може да бъде не само едно училище, а и отделен клас, ако предлага нещо по-различно от стандартното обучение. "Иновативно може да бъде не само училище в центъра, а и такова на село", допълни Стаматов. "Не се страхувайте да бъдете иновативни", обърна се към учители и директори той. И призова директорите по-активно да търсят проекти, чрез които могат да се получат европейски пари. Той посочи също, че при срещите си по места е видял страх у учители и директори заради твърде многото и ненужни проверки от страна на инспекторатите. С новия закон те ще се казват вече "управления" и работата ми ще бъде да дават указания, а не да санкционират", успокои учителската гилдия Стаматов. "Те са там, за да помогнат, и едва след това да упражнят контрол", допълни той. Стаматов обясни също, че ще бъде пуснат горещ телефон, на който могат да бъдат задавани всякакви въпроси за реформата. Сайтът на събора пък става сайт, на който ще се разясняват нормативните промени.

Канят за педагози и хора без правоспособност

Хора, които нямат педагогическа правоспособност, но са решили да станат учители на определен етап от живота си, също ще могат да направят това. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов заяви, че тази възможност ще бъде давана, след като по програмата "Еразъм плюс" е разработен едногодишен магистърски курс, който ти дава правото да си учител. Така дори хора, учили нещо друго, ще могат да се ориентират към педагогиката, посочи той. Стаматов заяви, че проблемът с учителските кадри заплашва да се превърне в национален. Затова и се предвиждат допълнителни мерки за привличане на педагози. Младите ще имат по-голям следдипломен стаж и ще работят с наставници. На онези, които преподават в други населени места, ще се поемат битови и транспортни разходи, включително и наем в определени случаи, когато селището е отдалечено.

Мария и Рачков: Дай на ближния пищов

"Легендите" пяха за българските учители по време на тричасовото мероприятие в "Арена Армеец". Преподавателите припяваха на хитове от съвременната българска музика като "Може би", "Богатство", "Бъди, какъвто си", "Ледено момиче". Съборът бе открит от родопски гайдари, а на финала "Върви, народе възродени" изпълниха ученици от Музикалното училище в столицата.
Водещи на събитието бяха Димитър Рачков и Мария Игнатова, които прекъсваха сериозната част на събитието със скечове и шеги на училищна тема. Сред тях бяха "10-те правила на ученика" по аналогия с 10-те Божии заповеди". Една от тях гласи "Ако имаш два пищова, дай единия на ближния си, за да препише и той". Друг - "Не пожелавай групата на ближния си по време на контролно - ако твоите задачи са трудни, тези на другата група може да са още по-трудни".

Президентът: Политиците трябва да мълчат пред вас

"Когато са изправени пред 12 000 учители, политиците трябва да застанат мирно, да ви погледнат в очите, да ви чуят. Съдбите на милиони българи зависят от техния учител". Това заяви пред събралите се педагози президентът Росен Плевнелиев. Той допълни, че неговите родители също са били учители, така че е запознат и с удовлетворението, и с тежестите на професията. "Реформата е невъзможна без вас, защото тогава новият закон ще остане само лист хартия", каза Плевнелиев. Той допълни също, че "бъдещето не идва по тръби за газ, а чрез иновации, талант и просвета".
Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък разказа на преподавателите, които са нейни колеги, че в София са построени 80 нови детски градини и три училища. Привлечени са и 58 милиона лева от Европа за модернизация на школата. Има училища, които чрез мерки за енергийна ефективност спестяват 30 до 50 на сто от бюджетите си и след това дават тези пари на учителите, каза кметът. "90 000 са учителите в България и всички оставят своя уникален отпечатък върху бъдещето на страната ни", допълни още Фандъкова.

Глас народен

В основните училища притеснени от съкращения

"Колеги, учениците едва ли ще запомнят това, което сме им казали, но няма да забравят как сме ги карали да се чувстват". С тези думи учителят по философия Борислав Тодоров от Враца се обърна към колегите си от трибуната на "Арена Армеец".
Министерството на образованието бе поканило над 10 учители да разкажат за професионалния си опит. Докато някои възхваляваха реформата, други не скриха притесненията си например от това, кога ще бъде намалена тежката им административна натовареност. Трети се притесняваха как ще се работи с обществените съвети, предвидени по закон, след като в тях ще влизат и родители. Мнозина заявиха, че очакват по-достойно възнаграждение, и пожънаха най-силните аплодисменти. Тодоров спомена, че работодателите могат да се ангажира в дуалното обучение не само чрез заплащане на децата, а и чрез даване на ваучери за храна или отпускане на безплатен интернет например. Учителят от ромско училище Румен Найденов показа, че в някои от гетата си имат коренно различни проблеми - неговата основна цел при първолаците е да успее да ги накара да си мият ръцете и лицето, преди да дойдат на училище.
Извън хората, които говориха от трибуната, се оказа, че не всички разбират смисъла на промените въпреки пространните разяснения. Мнозина преподаватели от основни училища бяха притеснени от съкращения, защото вече основното образование ще се завършва в седми, а не в осми клас. Учители от Силистра споменаха, че пътуват от полунощ, за да стигнат до събора, и веднага след него поемат обратно, защото нямат средства за нощувка. Педагог от селско школо спомена, че от първи август, когато законът влиза в сила, ги викат в училище, въпреки че винаги досега са били в отпуска по това време. Педагози от Бургаска област заявиха, че електронизацията на документите в момента не ги облекчава, защото всеки документ им се иска два пъти - на хартиен и електронен носител. "Ако дневникът ни стане електронен, половината родители няма да могат да се информират какви са оценките на децата им. Ние обучаваме предимно ученици от ромски произход", разсъждават те. "Каквото и да стане, накрая ще го отнесат учителите", обобщи учителка.

Да бием звънеца, че сте гръбнакът на системата

Меглена Кунева, министър на образованието

Искаме да бием звънеца, че учителите са гръбнакът на системата. За мен реформата има две цели. Едната е учителят да бъде поставен в центъра чрез повишаване на общественото признание на професията. А втората - да се отвори системата към нуждите на обществото за общи политики с общините и местната власт, бизнеса, научните центрове и университетите. Образованието дава перспективите пред обществото, конкурентността на държавата в ЕС и света, база на развитието на бизнеса и основа за реализация и щастие на личността. Работата ме срещна с инспектор от Враца, която лично бе проучила историята на отпадналите от училище деца и ги бе върнала обратно в системата. Знам, че има учители, които сами боядисват училищата, сами издирват децата, които не идват в клас. Ако учениците са дълг на учителите, учителите са дълг на МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай