БАН търси таланти

Шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров разказа пред депутатите за плановете на академията да търси млади таланти и да разработи нови образователни програми

БАН търси таланти | StandartNews.com

Академията с виртуални класни стаи, пише нова образователна концепция

БАН започва кастинг за млади таланти сред учениците в страната. Миналата година академията събра най-добрите разработки на момичетата и момчетата в ученическия си институт по математика и информатика в столицата. Тази година обаче таланти ще пресяват всичките 12 регионални центъра в страната. Най-добрите млади изследователи може да получат възможност да работят в лаборатории на БАН, очаква се и местният бизнес да спонсорира някои от тях.

Академията пише в момента и нова образователна концепция за начина, по който трябва да се преподава. Сегашните учебни програми в училище не отговарят на изискванията на информационното общество, посочи председателят на БАН академик Стефан Воденичаров пред депутатите от образователната комисия.

"Децата от 4 години работят с компютри и айфони, а на 7 години трябва да учат азбуката. Идеята е да използват постиженията на новите технологии не само за развлечение, а и за обучение и да надграждат знанията си", поясни той. Воденичаров посочи като пример виртуалната класна стая по математика, която академията е създала. В нея и ученици, и учители могат да влязат от всяка точка на света и да усвояват виртуалните уроци, качени там. Подобни класни стаи ще има и по предмети като химия и физика, посочи Воденичаров. След около 4-5 месеца академията ще има готовност да представи програмите си в по-завършен вид.

Воденичаров отчете пред депутатите постиженията на БАН, като подчерта, че 73% от патентите в страната са именно на изследователи от академията. Увеличил се е интересът на чуждите фирми към разработките на родните учени и 36% от парите, постъпващи в БАН от чужбина, са именно от такива компании.

Класическата в две сгради

Класическата гимназия ще бъде върната в ремонтираната си сграда на ул. "Баба" в "Модерно предградие", съобщиха от министерството на културата. Преди време родители протестираха срещу връщането, защото въпреки ремонта по стените на зданието имало следи от азбест.

От министерството съобщават, че сградата вече отговаря на всички европейски стандарти и няма пречки учебният процес да бъде възобновен там. От ведомството припомнят, че за ремонта са похарчени 2,1 млн. лева и училището предлага далеч по-добри условия от сградата на Женския пазар. Учениците ще бъдат връщани там поетапно.

Сградата край пазара обаче ще остане като филиал на Класическата гимназия. В нея ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-и и 12-и клас на НГДЕК, а в бъдеще може да се въведе по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай