Събота,

България е на 38-о място по образование в света

От: Failed to load user -
2298
България е на 38-о място по образование в света
A
A
A

Втората годишна класация Universitas 21 на страните, които осигуряват най-добро висше образование, бе оповестена от независимата агенция.

Universitas 21 е единствената класация в света, която служи като база за сравнение между националните системи за висше образование. Това e важен критерий за правителствата на отделните страни, чието икономическо развитие зависи от образована и квалифицирана работна сила, и от технологични подобрения, базирани върху изследвания, за да се увеличи производителността.

Авторите на изследването от университета на Мелбърн са изследвали данни за 50 страни по 22 различни критерия, групирани в няколко направления. Критериите вземат под внимание инвестициите от правителството и частния сектор, изследователските постижения и създаването на обучена работна сила, която отговаря на нуждите на пазара, международните мрежи и сътрудничества, правителствената политика и регулациите. Числеността на населението също се има предвид.

Челната петица на класирането за 2013 г. се оглявава от САЩ, които бяха начело и миналата година. На второ място е Швеция, заела същото място миналата година, на трето е Швейцария - 6-та през 2012 г., на четвърто е Канада - трета през 2012 г., а на пето - Дания, заела същото място миналата година. България заема 38-мо място в тазгодишната класация.

Можете да намерите целия доклад (на английски език) ТУК.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията