Неделя,

Алма матер ще пише програмите с бизнеса

От: Failed to load user -
1254
Алма матер ще пише програмите с бизнеса
A
A
A

София. Учебните планове на Софийския университет ще бъдат обвързани с търсените от работодателите умения по длъжности и специалности. За целта висшето учебно заведение ще ползва информационната система за оценка на компетенциите, разработена от Българска стопанска камара.

Наред с придобитите знания по избраната специалност младите хора трябва да притежават и т.нар. меки умения, за да се реализират успешно на пазара на труда, обясниха от БСК. Едно от тях е доброто владеене на чужди езици. Освен това бизнесът посочва, че масово липсват кадри, подготвени да управляват екипи и проекти, както и по-сложни ситуации като конфликти и промени. Трудно се намират и млади хора с добри комуникационни умения, които да представят убедително идеите си и да устояват позициите си. От тази есен студентите на Алма матер ще може да тестват уменията си в системата на БСК.

Идеята е там, където имат пропуски, младите хора да посещават необходимите курсове, отбеляза Божидар Данев, председател на БСК. Системата разполага и с огромна електронна библиотека за самоквалификация. "Надяваме се по този начин да променим мисленето на студентите - да ги накараме още от втори-трети курс да се замислят какво ще работят и въз основа на това да избират курсовете, които ще изучават", отбеляза ректорът на СУ проф. Иван Илчев.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията