Алма матер ще пише програмите с бизнеса

Алма матер ще пише програмите с бизнеса | StandartNews.com

София. Учебните планове на Софийския университет ще бъдат обвързани с търсените от работодателите умения по длъжности и специалности. За целта висшето учебно заведение ще ползва информационната система за оценка на компетенциите, разработена от Българска стопанска камара.

Наред с придобитите знания по избраната специалност младите хора трябва да притежават и т.нар. меки умения, за да се реализират успешно на пазара на труда, обясниха от БСК. Едно от тях е доброто владеене на чужди езици. Освен това бизнесът посочва, че масово липсват кадри, подготвени да управляват екипи и проекти, както и по-сложни ситуации като конфликти и промени. Трудно се намират и млади хора с добри комуникационни умения, които да представят убедително идеите си и да устояват позициите си. От тази есен студентите на Алма матер ще може да тестват уменията си в системата на БСК.

Идеята е там, където имат пропуски, младите хора да посещават необходимите курсове, отбеляза Божидар Данев, председател на БСК. Системата разполага и с огромна електронна библиотека за самоквалификация. "Надяваме се по този начин да променим мисленето на студентите - да ги накараме още от втори-трети курс да се замислят какво ще работят и въз основа на това да избират курсовете, които ще изучават", отбеляза ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай