Неделя,

Академически десант за възраждане на българския дух

От: Администратор -
Академически десант за възраждане на българския дух
A
A
A

Стара Загора. „Да възродим българския дух" – под това мото по инициатива на БАН и издателство „Захари Стоянов" се провежда поредица срещи с именити български учени в цялата страна. Една от първите спирки на този необичаен десант на академици бе Градът на липите.

„Във всяко българско село има училище и църква, нещо, което няма и в съвременна Англия", пише английски публицист в един от репортажите си в защита на българския народ, подложен на зверско унищожение след Априлското въстание. Този факт припомни изтъкнатия ни историк акад. Косьо Косев пред старозагорци, убеден, че реанимацията на този възрожденски дух зависи от целия на народ. „Няма рецепта за това, за националната идея, за родолюбието трябва да работим всички като достойни хора", каза акад.  Косев. Най-новата му книга, която в момента завършва, е посветена именно на възраждането на българския дух.

„Трябва да спрем да се мразим, българи срещу българи – това ни обезкървява", категоричен бе акад. Георги Марков. Според него омразата е хранителната среда за съвременните политици, те я подклаждат, защото без нея не могат да съществуват.

Проф. Васил Николов припомни, че точно Старозагорско и древна Тракия са люлка на първата европейската цивилизация и това няма как да не ни изпълва с гордост. Стана ясно, че по инициатива на БАН и общината догодина Стара Загора ще бъде домакин на голяма международен симпозуим за първите къщи от праисторията.

Преди вечерната си среща в четвъртък със старозагорци тримата учени се срещнаха и с ученици от две професионали гимназии в града – езиковата и по строителство и архитектура „Лубор Байер". Заедно с издателство „Захари Стоянов" те направиха и ценни дарения на 15 училищни и читалищни библиотеки - комплекти от своите най-нови книги.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ученици Учени

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички