Четвъртък,

Разказ на наш емигрант се падна на изпита за седми клас

От: Администратор -
12712
 Разказ на наш емигрант се падна на изпита за седми клас
A
A
A

Разказ на наш емигрант се падна за втория модул от изпита по български език и литература на националното външно оценяване за седмокласниците. Те трябваше да преразказват текст от книгата "На изток от запада" на Мирослав Пенков.

Снимка: "Сиела"

Разказът показва историята на двама братовчеди - сръбкиня и българин, които се виждат веднъж годишно. 

"Започнах да пиша разказите в На Изток от Запада далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома", разказва авторът на своя сайт.

"Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца, еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом", споделя Пенков за своите разкази.

Вариантът с този разказ притесни много родители, които сметнаха, че тази съвременна творба е прекалено трудна за децата им. Други пък бяха доволни и изтъкнаха, че учениците ще се справят по-добри при преразказа на нещо, което е много по-близко до българското съвремие. 

Изпитът на седмокласниците започна точно в 10 часа. За първия модул, който бе с продължителност от 60 минути, бе изтеглен вариант "3". 


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички