Разказ на наш емигрант се падна на изпита за седми клас

 Разказ на наш емигрант се падна на изпита за седми клас   | StandartNews.com

Разказ на наш емигрант се падна за втория модул от изпита по български език и литература на националното външно оценяване за седмокласниците. Те трябваше да преразказват текст от книгата "На изток от запада" на Мирослав Пенков.

Снимка: "Сиела"

Разказът показва историята на двама братовчеди - сръбкиня и българин, които се виждат веднъж годишно. 

"Започнах да пиша разказите в На Изток от Запада далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома", разказва авторът на своя сайт.

"Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца, еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом", споделя Пенков за своите разкази.

Вариантът с този разказ притесни много родители, които сметнаха, че тази съвременна творба е прекалено трудна за децата им. Други пък бяха доволни и изтъкнаха, че учениците ще се справят по-добри при преразказа на нещо, което е много по-близко до българското съвремие. 

Изпитът на седмокласниците започна точно в 10 часа. За първия модул, който бе с продължителност от 60 минути, бе изтеглен вариант "3". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай