МОН с план за забавените програми от Денков

 МОН с план за забавените програми от Денков | StandartNews.com

Образователното министерство е изготвило план за действие по забавена от подалия оставка заместник-министър Николай Денков оперативна програма. Новият заместник на Меглена Кунева - Красимир Киряков, обясни, че вече има конкретни срокове и визия за ускоряване на процедурите по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж". Така няма да се стигне до предоговаряния по нея.

Според Киряков основните забавяния са дошли от недостатъчно добрата организация на управлението от страна на предишното ръководство. Той отчете, че по програмата са договорени едва 8% от средствата до момента в сравнение с други оперативни програми, където усвоеният ресурс надхвърля 50%.

"Има забавяне в процедурата по акредитация на дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" като Управляващ орган. Програмата е одобрена през февруари 2015 г., а вече година и малко няма акредитация на управляващия орган. Това означава, че по нея не могат да бъдат извършвани реално междинни плащания от Европейската комисия към България", обясни Красимир Киряков.

По този повод заместник-министърът ще проведе среща в понеделник с Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС", съобщават от пресцентъра на МОН.

Забавени са част от процедурите и съответно навременното стартиране на някои от заложените мерки. Най-сериозно е изоставането по проекта „Твоят час" с повече от шест месеца, който е на стойност 140 млн. лева. "На практика тази учебна година по този проект е изпусната, но проектите ще се изпълняват през следващата", подчерта Киряков.
Сред спешните мерки, които МОН ще предприеме в близките седмици, централно място заема подаването на проектното предложение по „Твоят час" до 20 април 2016 г., и отваряне за кандидатстване на „Ученически практики" и „Ограмотяване на възрастни" до 18 април.
Киряков посочи още, че при управлението на програмата ще се спазват принципите на отчетност и прозрачност, като ще се ограничават всички възможности за конфликт на интереси и корупция.

От думите на заместник-министъра стана ясно и че вече е договорено предимство при проектите да имат научните звена, за да може след създаването на центрове за върхови постижения те да продължават да работят и след завършването на проекта по оперативната програма.

Киряков възнамерява да привлече повече международни оценители на проектите, които ще кандидатстват по оперативната програма, за да е сигурно, че те са не само добре разписани, а зад тях стои и истински научен потенциал.

Заместник-министърът смята да организира и експертен съвет по програмата, в който ще участват учени и ректори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай