Да зачеркнеш класната стая

 Да зачеркнеш класната стая | StandartNews.com

Проектът помага на деца между 7 и 15 години да намират решения на проблемите в училище

Представете си трамвай, който служи за класна стая, като има специално избран маршрут през София. Ученици се возят в него, а учителката им разказва тематичен урок по история, докато те разглеждат местата, където обсъжданите събития са се случили. Тази идея разработи нашият отбор посредством метода Систематично изобретателско мислене, с който се запознахме по време на уъркшопа "Класна стая на бъдещето" организиран от Innovation Starter.

Задачата ни беше следната: трябваше за изброим всичко, което една класна стая включва и без което не може. След това един от отборите ни трябваше на случаен принцип да избере един от изброените предмети, който да бъде елиминиран. Следващата ни задача беше да изброим всички плюсове за учебния процес, които елиминацията на избрания предмет носи. После дойде ред и на списък с трудностите, които то предизвиква. За финал трябваше да предложим решение, което да се справя с всички недостатъци.

И всичко това - само за 15 минути

В нашия отбор зачеркнатият предмет се падна да бъде самата класна стая. В тази елиминация видяхме много ползи, като например, че учениците могат да провеждат уроците си на открито на чист въздух, на различни тематични места, избрани с оглед темата на урока или в подходящи институции, музеи и галерии и много други. Проблемите не бяха по-малко - метеорологичните условия, сигурността на децата, времето, което ще отнеме да се придвижат всички до определеното място и т.н. Така обаче ни хрумна идеята за трамвай по история, в които един клас ще може да се повози из София, а учителката им да разказва кое събитие къде и как се е случило.

Главната цел на уъркшопа на Innovation Starter е да накара участниците сами да се убедят, че методите за креативно мислене, които екипът използва в работата си, могат да се приложат при модернизирането на образователната ни система. А желанието на компанията е да популяризира културата на иновации в България. Проектите, които Innovation Starter успешно реализира, са "Академия за иновации", насочен към студенти, и "Класна стая на бъдещето", който е разработен за ученици. Той помага на деца между 7 и 15 години да намират решения на проблемите в своите училища, които са важни за тях, посредством различни методологии.

Всяко школо може да звънне и да уговори час

за уъркшопа с екипа на Innovation Starter.
Систематично изобретателско мислене е само един от методите, които се ползват за намирането на нестандартни решения. Други такива методологии са също Design Thinking, Lean и Lean Startup. Изборът, коя точно ще се използва, се прави в зависимост от фирмата или бизнеса и съответно от типа услуга или продукт, които предлага. Разработеният в Израел през 1996 г. метод на систематична иновация е изключително популярен в цял свят. Този тип подход към проблеми или задачи е особено ефективен, защото ни подтиква да работим само с добре познатите налични ресурси и пак да имаме иноваторски идеи.

Идеята за трамвай по история, разбира се, не е перфектна, да не говорим, че е и доста нестандартна. Но всъщност - защо пък не? Може би точно такива нестандартни решения могат да ангажират вниманието и интереса на учениците. А ако методът Систематично изобретателско мислене се приложи на по-голяма скала, например за цялата ни образователна система, току-виж сме решили един или два от проблемите й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай