50 бона за душманите на Левски

Мукаддес Налбант искала да чисти текстове на Ботев

 50 бона за душманите на Левски | StandartNews.com

София. Над 50 000 лева са получили експертите, препоръчали чистка на текстове от Ботев и Вазов в учебниците. Парите са осигурени от Европа за изследването на Комисията за защита от дискриминация, свързано със стереотипите и предразсъдъците в учебниците.

Именно то взриви форумите и социалните мрежи, след като стана ясно, че част от докладите предлагат от учебниците да бъдат махнати текстове, свързани с турското робство, защото били политически некоректни и етнически нетолерантни.Хора от комисията разказаха пред агенция Стандарт Нюз, че експертите всъщност са усвоявали парите чрез различни фондации.

Никой няма представа за критериите, по които са били избирани те. Общо 17 799 лева е сумата, която си поделят Дружеството на психолозите - 6500 лева, фондация "Саворе" - 9646, Център за изследване и политики за жените и "Дидра проджект", като последните две вземат под 1000 лева.

Дружеството на психолозите обаче на практика проучва не учебниците, а дискриминационните нагласи сред учители и ученици. По другия модул, по който се правят проучвания на учебници и помагала, фондациите си поделят още 20 363 лева.

Те отиват при Фондация за развитие на правосъдието, "Саворе", "Персико", "Дидра проджект", Агенция "Еврика", Център за изследване и политики на жените и "Български адвокати за правата на човека". Не става ясно каква работа вършат юристи в проучване на училищни помагала.

Сред имената на експерти, писали докладите, изплува и това на бившия образователен зам.-министър Мукаддес Налбант от времето на Даниел Вълчев. Тя участва в качеството си на експерт в сферата на образованието. Именно тя е един от авторите на изследването "Етническа принадлежност и възраст", в което се препоръчва цитатът "турчин, че бесней над бащино ми огнище" да не се използва в урок по български език и да бъде заменен с по-подходящ.

Пак според същия доклад, излязъл изпод ръката на госпожа Налбант, под ножа пада и "Къде си вярна ти любов народна?", защото в песента турците са представени като врагове, които трябва да се колят. Нужно било да се даде съвременен коментар.

Не се знае колко е получената персонално от нея сума. Хонорари са си написали и членовете на комисията заради ръководната си дейност над изследването. Председателят Кемал Еюп е получил най-много - 4884,67 лева, сочи справка, с която агенция Стандарт Нюз разполага. Малко по-малки суми са взели други двама членове - Лало Каменов и Есен Фикри.

Те са получили по 4115,80 лева. Между 500 и 1400 лева са получили други четирима експерти на комисията - Грета Савчева, Камелия Илиева, Веселина Билял и Елка Божова. Сред авторите на доклади са и Боян Захариев от "Отворено общество", което е една от страните по проекта, както и Станка Шейнова и Пенка Иванова, които са служители на МОМН и в същото време критикуват собствените му учебници. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай