45 000 първолаци получават 250 лв. държавна помощ

45 000 първолаци получават 250 лв. държавна помощ | StandartNews.com

София. 45 хиляди първокласници в държавните училища ще получат 250 лв. еднократната помощ за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година, съобщи пресслужбата на правителството.

Правителственото решение предвижда целевата помощ да се предоставя без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Отпускат 205 хил. лв. за стипендии на учениците от училищата по изкуствата

205 335 лв.  пък са отпуснати за изплащане на стипендии на учениците от държавните училища по изкуствата. 

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

44 деца получават персонални пенсии

44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, ще получат персонални пенсии от 101,70 лв. месечно, реши правителството.

Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще се изплащат от 1 юли 2014 г. По този начин ще бъдат подпомогнати 28 семейства, останали в затруднено финансово положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай