4300 са приети на първо класиране в Пловдивския

Записването е от 23 до 25 юли

4300 са приети на първо класиране в Пловдивския | StandartNews.com

Пловдив. 4300 кандидат-студенти са приети на първо класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Бройката напълно отговаря на пълния държавен прием в бакалавърски и директните магистърски програми за академичната 2013/2014 г. Това съобщи зам.-ректорът проф. д-р Георги Тотков.

Записването ще бъде от 23 до 25 юли. Още 1300 некласирани на първия етап, ще очакват втория, който ще бъде обявен на 26 юли, петък, обясниха от Университетския информационен център. Първите резултати вече са разлепени на табла пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски". Справка може да се направи и в сайта на висшето училище – uni-plovdiv.bg.

ПУ „Паисий Хилендарски" е един от малкото държавни университети, които не изискват от кандидатите си да депозират дипломата за средно образование като гаранция за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност. Документът се дава единствено при записване за студент на висшето училище.

Ако студентите, приети по първа желана специалност, не се запишат в указания срок, губят право на участие в следващите класирания. Приетите по втора, трета и т.н. специалност, желаещи да участват в следващо класиране, трябва да подават декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента. Ако не успеят да се класират за по-предната желана специалност, запазват мястото си в специалността, в която са били приети.

Максималният бал 36 тази година бе достигнат в специалността „Физика и математика" – редовно обучение, и от мъжете в „Теология"- задочно, жените в същата специалност могат да се записват с бал на 30. По традиция с висок успех са и бъдещите висшисти в „Молекулярна биология". Нежният пол за поредна година показва по-високи резултати – минималният бал за момичетата е 35, а за момчетата 24,90. Още по-голяма е разликата в специалността „Медицинска биология" – жените се записват при успех над 33,90, а мъжете с 19,20.

За най-желаните тази година „Маркетинг" и „Финанси" записването в редовна форма на обучение при жените ще бъде съответно с над 31,42 и 32,80, а при силния пол – 26,20 и 26,14, като в задочна форма резултатите са с от 2 до 4 единици по-ниски.

Записването след първо класиране в специалността „Право" ще става с минимален бал 30,78 за жените и 25,31 за мъжете. Със сравнително висок резултат спрямо предходни години е общият успех на класираните момичета за „Политология" – те ще бъдат записвани с 32,58. Момчетата се приемат с 25,74. В най-новата специалност „Софтуерни технологии и дизайн" балът в редовна форма е 31,36, а в задочна – 30,23. С 30,52 ще записват жените в „Социология на правото, икономиката и иновациите", за мъжете минималният бал е 24,54.

Най-нисък минимален бал – 18,00, има в бакалавърските програми „Бизнес информационни технологии", „Български и английски език", „Български и испански език", „Информатика", „История".

Тази година Пловдивският университет приема по държавна поръчка 3410 бакалаври в редовна форма на обучение и 780 – в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека – 220 за редовно обучение и 60 за задочно.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски" ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър" – в три кръга на 12, 13 и 14 септември.

Продължава записването за платено обучение за завършилите вече едно висше образование по държавна поръчка, за тези, които искат паралелно да следват две специалности или искат да се прехвърлят от частно висше училище в Пловдивския университет, както и за чужди граждани, които изучават в продължение на една година официалния език на страната ни в Департамента по български език на ПУ „Паисий Хилендарски".

Общият брой кандидат-студенти, които са подали документи за участие в кандидатстудентската кампания на Пловдивския университет в редовната сесия през юли 2013 г., надхвърли 6 хил. души. В предварителната сесия през юни се включиха 2300 кандидат-висшисти, като 118 от тях с отличен резултат бяха записани по първо желание за новата академична година. За втора поредна година Пловдивският университет дава това предимство на получилите „Отличен" по време на ранната кандидатстудентска кампания през м. юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай