16 000 с различни задачи на тест по математика

16 000 с различни задачи на тест по математика | StandartNews.com

София. 16 088 абитуриенти се явяват на препитване по математика днес, съобщиха от просветното министерство. Изпитът няма нищо общо с матурата и се прави, за да може експертите на ведомството да преценят качеството на подготовката на учениците от различните училища. На базата на теста ще се реши как да усъвършенстват учебните програми.

Абитуриентите ще решават задачите анонимно и резултатите ще се ползват само за анализи, уточниха от МОН. Оценки на учениците няма да се пишат. Ако обаче зрелостникът иска все пак да научи как се е представил, ще може да провери това с персонален код. Тестът ще се проведе в два учебни часа. Задачите са три типа: с 4 възможни отговора, от които 1 е правилен, с кратък словесен или числов резултат или с отворен отговор, когато ученикът трябва сам да стигне до решението.

Изготвени са няколко модула, така че е възможно ученици на един и същи чин да работят по различни задачи. Така се гарантира, че няма да се преписва. Проверката на работите ще се извърши от регионална комисия, а не от учителя. На изпита се явяват около 20% от всички зрелостници. Подобно изследване ще има и през юни за 11 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай