12 часа забавачка

12 часа забавачка | StandartNews.com

В големите градове общините може да удължават работното време на детските градини

Детската градина в големите градове, където разстоянията са по-дълги, ще може да задържа децата и по 12 часа. Това ще става по решение на общинските власти. Предложението ще бъде част от новия стандарт за предучилищното образование, който подготвя МОН. Става дума за градовете София, Пловдив и Варна, като идеята е на родителите да се даде достатъчно време, за да се придвижат до детската градина и да вземат детето. В останалите градове забавачката ще бъде по 10 часа.

В момента оповестеният проект на стандарта за предучилищното образование се коригира, след като бяха получени много мнения от педагози по време на общественото обсъждане. В него е предвидена също възможност за почасова детска градина, като родителят трябва предварително да заяви, че ще остави детето си там.

Дава се възможност и за самостоятелно обучение на детето вкъщи по програмите на МОН. По думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов една от дискусионните теми в новия стандарт е мястото на играта в детската градина. Стандартът предлагаше децата да учат всичко, което трябва да усвоят, включително математиката, под формата на игра. Имало обаче доста силна съпротива у част от педагозите срещу тази идея. Те настоявали да остане сегашният вариант, при който децата усвояват новите знания в т. нар. педагогически ситуации, които са еквивалент на уроците. Стандартът трябва да бъде готов окончателно най-късно другата седмица, когато ще бъдат изчистени всички спорни моменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай