Четвъртък,

12 часа забавачка

От: Администратор -
3170
12 часа забавачка
A
A
A

В големите градове общините може да удължават работното време на детските градини

Детската градина в големите градове, където разстоянията са по-дълги, ще може да задържа децата и по 12 часа. Това ще става по решение на общинските власти. Предложението ще бъде част от новия стандарт за предучилищното образование, който подготвя МОН. Става дума за градовете София, Пловдив и Варна, като идеята е на родителите да се даде достатъчно време, за да се придвижат до детската градина и да вземат детето. В останалите градове забавачката ще бъде по 10 часа.

В момента оповестеният проект на стандарта за предучилищното образование се коригира, след като бяха получени много мнения от педагози по време на общественото обсъждане. В него е предвидена също възможност за почасова детска градина, като родителят трябва предварително да заяви, че ще остави детето си там.

Дава се възможност и за самостоятелно обучение на детето вкъщи по програмите на МОН. По думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов една от дискусионните теми в новия стандарт е мястото на играта в детската градина. Стандартът предлагаше децата да учат всичко, което трябва да усвоят, включително математиката, под формата на игра. Имало обаче доста силна съпротива у част от педагозите срещу тази идея. Те настоявали да остане сегашният вариант, при който децата усвояват новите знания в т. нар. педагогически ситуации, които са еквивалент на уроците. Стандартът трябва да бъде готов окончателно най-късно другата седмица, когато ще бъдат изчистени всички спорни моменти.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички