Сряда,

10 „защитени" професии утвърди Комисията по заетост в Кърджали

От: Failed to load user -
10 „защитени" професии утвърди Комисията по заетост в Кърджали
A
A
A

Кърджали. Две нови специалностите „Електрообзавеждане на транспортна техника" и „Селски туризъм" утвърди Областната комисия по заетост от държавния план-прием в професионалните училища в областта за учебната 2015-2016 г.

Новите две паралелки са в ПГ по електроника и електротехника „Капитан Петко войвода" в Кърджали и „Селски туризъм" в ПГ „Руска Пеева" – Джебел. За първи път се въвеждат и т.нар. 10 защитени професии, съобразени с икономическия профил на района и потребностите на пазара на труда. За такива са определени следните професии - техник на селскостопанска техника, оператор в производството на облекло, моделиер–технолог на облекло, машинен оператор, машинен техник, строителен техник, геодезист, електротехник, техник-лесовъд и агроеколог.

На заседанието на комисията бе заявено, че тази година броят на завършващите 8 клас бележи ръст и това е отчетено при подготовката на приема. За одобрение на МОН ще бъдат предложени 36 професионални паралелки с две повече от миналата година в шест от общини. В комисията участват представители на общините, работодателските организации, синдикатите, службите по заетостта, неправителствения сектор.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички