107 сигнала за нередности преди началото на учебната година във Велико Търново

107 сигнала за нередности преди началото на учебната година във Велико Търново | StandartNews.com

Велико Търново. 107 сигнални писма за общо 304 констатирани нарушения и нередности са изпратили от Областната дирекция на полицията във Велико Търново преди началото на учебната година. Това съобщи Йосиф Павлов, началник-група "Охрана на обществения ред, териториална полиция и КОС" към дирекцията. Извършени са 93 обследвания на мерките за охрана в училища и 97 в детски градини на територията на областта. Констатираните нередности касаят основно физическата охрана на обектите, пропусквателния режим в школата и детските заведения, състоянието на оградите и детските площадки.

"Изпратили сме писма до съответните директори, но нашите обследвания нямат задължителен характер. По-скоро им даваме нашето експертно мнение по отношение на безопасността, а дали и какви мерки ще предприемат, зависи от самите тях. Няма как да ги санкционираме, ако не изпълнят нашите препоръки в сигналните писма, но имаме уверението на повечето от тях, че ще бъде взето отношение", обясни Павлов.

В цялата област около училищата ще бъдат изградени полицейски постове, които ще следят за безопасността на движението и нарушения на обществения ред в пиковите часове, когато децата отиват на училище или си тръгват по домовете. Такива постове ще има до 30 октомври. До 30 септември, съвместно с Регионалния инспекторат по образованието, ще бъдат изготвени графици за изнасяне на 10-минутни беседи пред учениците от началния курс, посветени на проблемите на пътната безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай