Задължават банки с фонд за спасение

Еврозоната се споразумя за орган, който да решава дали и как да се закрие трезор

Задължават банки с фонд за спасение | StandartNews.com

Фонд за подпомагане на закъсали европейски банки с капитал 55 милиарда евро ще бъде създаден в Европейския съюз. Единен механизъм пък ще решава на кои банки как да се помогне и кои да бъдат ликвидирани. Това договориха финансовите министри от Еврозоната на заседание късно през нощта в сряда.

Министрите постигнаха споразумение по два от трите основни стълба на предложения преди месеци банков съюз - единния механизъм за разрешаване на проблемите на банките и единен фонд за финансиране на проблемни финансови институции.

В рамките на 10 години ще бъде създаден общ фонд за подпомагане на банките на стойност 55 милиарда евро. Парите за него ще дойдат от специални данъци, които ще плащат банките в еврозоната към националните бюджети, а впоследствие ще преминават към общия фонд. Фондът ще бъде контролиран от борд за разрешаване на проблемите, който ще има директор, четирима назначени членове и представители от националните агенции за разрешаване на подобни проблеми. Те ще решават какво да се прави с банки, които са застрашени от неплатежоспособност. Глас при решаването дали да се затваря някоя банка ще имат и Европейската комисия и Европейската централна банка. Последната дума ще имат финансовите министри, които ще трябва да одобрят с мнозинство две трети решението.
Новите механизми засягат само страните от Еврозоната и общо 600 банки в тях, като страни извън валутния съюз също ще могат да се присъединяват към тях по желание.

През 2012 година бе договорен първият стълб от банковия съюз в еврозоната - създаването на единен надзорен орган. От 2014 година Европейската централна банка ще създаде надзорен орган, който ще следи всичките 6000 банки в еврозоната. Създаването на фонда и органа за разрешаване на проблемите пък ще започне през 2016 година.
Ден по-рано на срещата на еврогрупата бе договорено, че банковите депозити до 100 хил. евро вече ще се покриват със средства, заделени от самите банки, като по този начин се елиминира рискът за вложителите.

Постигнатото споразумение изисква от всяка държава членка на eврозоната в рамките на 10 години да създаде гаранционен фонд на стойност 0.8% от всички гарантирани депозити.

Трактори и бали слама блокираха лидерите на ЕС

Хиляди демонстранти блокираха движението около мястото на започналия вчера в Брюксел Европейски съвет, за да протестират срещу политиките, които 28-те лидери ще гласуват на двудневната среща. Трактори и бали със слама запушиха влизането през главния път към централата по време на час пик само няколко часа преди срещата да започне. "Европа за хората е да уважава работниците и да им позволява да имат достойни условия за труд", настояваха демонстрантите, някои от които стреляха със сигнални ракети. Според тях лидерите ще приемат решения, с които ще бъдат продължени ограничителните бюджетни мерки, наложени от кризата и довели до загубата на работни места и понижаване на доходите. Те протестират и преговорите за търговско споразумение със САЩ, което, според тях, ще убие европейското селско стопанство, заменяйки продукцията му с генномодифицирани и пълни с хормони продукти на американското земеделие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай