Валс се извини за нападките си към ромите във Франция

Валс се извини за нападките си към ромите във Франция | StandartNews.com

Париж. Манюел Валс, министър на вътрешните работи на Франция, който през септември предизвика полемика с изказването си за нежеланието на ромите да се интегрират, се отказа от думите си, като призна, че има семейства с „истински планове да се интегрират във Франция", предаде AFP.

Коментарите на Валс идват само ден след като полицията разруши един от най-големите ромски катуни в околностите на Париж.

В ромските лагери „естествено има румънски и български семейства, които имат истински планове да се интегрират във Франция", заяви Валс пред радио Франс Интер.

"Има обаче и много семейства, много хора, които нямат подобни планове", добави министърът.

Валс изрази съжаление за „ограничеността" на думите си и обясни, че политиката му минава през изселването на незаконни лагери, интегриране, но и връщане на семейства в родните им страни.

Франция трябва да реформира из основи системата си за прием на бежанци, която в момента се използва за „имиграционни цели", заяви Валс. "Системата за даване на убежище е на ръба на избухването, тъй като е използвана за имиграционни цели",

Той подчерта, че от 2007 година насам броят на молбите за убежище е нараснал със 70%. В резултат на това центровете за прием и подслон на бежанци във Франция са претоварени.

Въпреки че Франция върна хиляди роми обратно в Румъния и България, броят им в страната, около 20 000 души, остана постоянен, тъй като те веднага се връщат обратно заради правилата за свободно движение в Европа.

Румъния и България не са част от Шенгенското безвизово пространство заради несъгласието на много от страните членки на зоната, в това число и Франция. Съгласно законите за жителство, всички граждани на ЕС могат да се преместят от една държава в друга за три месеца, след което трябва да докажат, че не са "в тежест" на социалната система.

Валс предизвика вълна от възмущение през септември с изказване, че хиляди роми, които не работят във Франция, трябва "да бъдат откарани обратно на границата" и описа начина им на живот като "коренно различен от нашия".

Тези коментари спечелиха на Валс, който е син на испански имигранти, редица критики от колегите му в кабинета, Европейската комисия и правозащитни организации.

Един от най-големите ромски лагери във Франция, обитаван от близо 800 души, беше разтурен в сряда. Лагерът в парижкото предградие Сент Уен беше разположен край една от столичните топлоцентрали.

Евакуирането на лагера започна сутринта. На 2 октомври френското правосъдие взе решение за разтурването на лагера по искане на френски железопътни компании, собственици на окупираните парцели. Лагерът се беше появил след като в началото на лятото бяха разтурени поредица ромски лагери в парижките предградия. Поради липса на достатъчно място на терена, някои каравани и колиби бяха сложени върху ж.п. линия.

Според кметството на Сент Уен лагерът поставя под заплаха не само обитателите му, но и отоплението на 110 000 души и на много парижки болници. След появата му топлоцентралата продължи да действа, но горивото се доставяше с камион вместо с влак, което повишаваше крайната му цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай