В Созопол разискваха бъдещето на суровинната стратегия в Европа

В Созопол разискваха бъдещето на суровинната стратегия в Европа | StandartNews.com

Бургас. Евродепутати и индустриалци разискваха бъдещето на суровинната стратегия в Европа. Те се събраха на кръгла маса в Созопол вчера, която е част от 15-ия Балкански конгрес по преработка на минерални суровини.

Инициатор на кръглата маса е проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов, който е член на Европейския парламент. В дискусиите участваха още колегите му Гезине Майснер от Германия, д-р Виторио Проди от Италия и д-р Паул Рубиг от Австрия. Те обсъдиха с индустриалци от цяла Европа добива и преработването на минерални суровини.

"В Европа в момента имаме максимално задоволяване само от цинк, а всички останали метали не достигат. Всяка година за закупуването на тези недостигащи метали Европа плаща 150-200 милиарда евро", заяви Владко Панайотов.

Според него това ще доведе до една нова криза. Един от вариантите за решаването на проблема е да се увеличи рециклирането на скрап, стана ясно по време на кръглата маса. Проф. Панайотов е вносител на проекто-закон за подмяна на батериите, който предстои да бъде гласуван през септември тази година.

"Новото технологично развитие на Европа и света изисква нови батерии, които да са много по-мощни, а те са и много по-скъпи. Това поражда конфликти от социална и чисто икономическа гледна точка. Същевременно старите батерии трябва да бъдат рециклирани и да се извлекат от тях полезните компоненти. Затова призовавам индустриалците да инвестират в нови технологии", заяви проф. Владко Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай