Четвъртък,

В Созопол разискваха бъдещето на суровинната стратегия в Европа

От: Failed to load user -
866
В Созопол разискваха бъдещето на суровинната стратегия в Европа
A
A
A

Бургас. Евродепутати и индустриалци разискваха бъдещето на суровинната стратегия в Европа. Те се събраха на кръгла маса в Созопол вчера, която е част от 15-ия Балкански конгрес по преработка на минерални суровини.

Инициатор на кръглата маса е проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов, който е член на Европейския парламент. В дискусиите участваха още колегите му Гезине Майснер от Германия, д-р Виторио Проди от Италия и д-р Паул Рубиг от Австрия. Те обсъдиха с индустриалци от цяла Европа добива и преработването на минерални суровини.

"В Европа в момента имаме максимално задоволяване само от цинк, а всички останали метали не достигат. Всяка година за закупуването на тези недостигащи метали Европа плаща 150-200 милиарда евро", заяви Владко Панайотов.

Според него това ще доведе до една нова криза. Един от вариантите за решаването на проблема е да се увеличи рециклирането на скрап, стана ясно по време на кръглата маса. Проф. Панайотов е вносител на проекто-закон за подмяна на батериите, който предстои да бъде гласуван през септември тази година.

"Новото технологично развитие на Европа и света изисква нови батерии, които да са много по-мощни, а те са и много по-скъпи. Това поражда конфликти от социална и чисто икономическа гледна точка. Същевременно старите батерии трябва да бъдат рециклирани и да се извлекат от тях полезните компоненти. Затова призовавам индустриалците да инвестират в нови технологии", заяви проф. Владко Панайотов.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички