В Полша: Призив към бойкот на британски магазини

Доналд Туск (на снимката) се скара с Дейвид Камерън заради полските имигранти

В Полша: Призив към бойкот на британски магазини | StandartNews.com

Варшава. Гневни призиви се чуха в Полша, чиито политици се ядосаха на изказване на британския премиер Дейвид Камерън за полските имигранти.

Една от управляващите във Варшава партии, Полската селска партия, призова към бойкот на британска дистрибуторска верига в отговор на критиките на Камерън. Веригата "Теско", за чийто бойкот настояват полските управляващи, е вложила в Полша над 2 милиарда евро, но същевременно дава работа на 30 000 местни служители. Преди няколко дни Камерън критикува привилегиите, с които се ползват полските имигранти, работещи във Великобритания, и по-специално възможността да препращат детски надбавки на децата си, останали в Полша. Премиерът на Полша Доналд Туск обяви, че Варшава ще се противопостави на всякаква промяна на правилата за европейската миграция в пределите на Европа, за което настоява Камерън. Двамата премиери се опитаха да изгладят отношенията в 40-минутен телефонен разговор. След него от "Даунинг стрийт" 10 подчертаха, че когато премиерът е призовал имигрантите, работещи във Великобритания, да загубят детските надбавки, е имал предвид гражданите на всички европейски страни, а не само тези на Полша.

След като Камерън направи изявлението за детските, полският външен министър го определи като "неприемливо". Радослав Шикорски написа в Туитър: "Ако Великобритания взима нашите данъкоплатци, не би ли трябвало да им плаща и социалните помощи?". Доналд Туск пък заяви, че ще блокира всички ходове на Лондон за промяна на правилата за социалните помощи, които "слагат стигма на което и да е национално малцинство". Още в края на декември Камерън каза, че безусловното отваряне на британския пазар на труда за работниците от новите европейски членки през 2004 г. е било колосална грешка. Това изказване беше остро критикувано от полския Нобелов лауреат за мир и основател на синдиката "Солидарност" Лех Валенса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай