Украйна и Русия подписаха търговско споразумение

Украйна и Русия подписаха търговско споразумение | StandartNews.com

Москва. Киев и Москва подписаха споразумение, което разрешава безмитната търговия между двете държави, предаде Ройтерс.

Цената на газта за Украйна ще падне от 400 на 286 долара за хиляда кубични метра, обяви Владимир Путин.

Правителството на Русия да инвестира в украински държавни ценни книжа 15 милиарда долара от Фонда за националното благосъстояние. Това заяви президентът Путин по повод преговорите с колегата си от Украйна Виктор Янукович.
Путин уточни, че решението е взето с цел поддръжка на украинския бюджет.

"За вторник (17 декември) е планирано посещение в Москва, за да можем на ниво президенти да оформим споразумение, разрешаващо повечето противоречия в търговията с Руската федерация", каза Азаров. Той уточни, че сред областите, обхванати от споразумението, ще бъдат митническите въпроси и въпроси, свързани със стандартизацията.

"Има големи програми, по които президентите ще се договарят - в сферата на самолетостроенето, корабостроенето и много други", допълни украинският премиер. Даваме си сметка за важността на руския пазар за икономиката на Украйна, отбеляза той.

В Москва днес е насрочено заседание на руско-украинската междуправителствена комисия. Очаква се да бъде обсъдено двустранното търговско-икономическо сътрудничество, международни въпроси и осъществяването на съвместни проекти в приоритетни отрасли, съобщават от Кремъл.

Според агенция "Блумбърг" Украйна преговаря с Русия за кредит от 15 милиарда долара. Според източник на агенцията Киев може да получи 5 милиарда долара още до края на 2013 г. Възможно предоставяне на заем може да влезе в дневния ред на срещата на руския президент Владимир Путин с украинския му колега Виктор Янукович днес.

Източниците на "Блумбърг" твърдят, че е планирано да се обсъди и цената на руския газ за Украйна.

Украинската опозиция обаче се опасява, че зад официалните формулировки се крият решения, които ще доведат по членство на Киев в оглавявания от Москва митнически съюз. Украинският заместник-министър на външните работи Андрей Олефиров увери, че нито едно от предвидените двустранни споразумения не е свързано със съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай