UK разследва български студенти заради незаконни помощи

Част от студентските заеми са замразени

UK разследва български студенти заради незаконни помощи | StandartNews.com

Лондон. Снощи властите във Великобритания са разпоредили оттук нататък българи и румънци, които учат в страната, да бъдат проверяван при кандидатстване за заем, тъй като по непотвърдени данни може незаконно да са получили помощи на стойност милиони лири, пише вестник Daily express, който предо около месец пусна петиция срещу "новите имигранти" в страната. За момента заемите са "замразени".

Мярката е нужна, тъй като се наблюдава нарастване на броя източноевропейски студенти, кандидатствали за пълна студентска издръжка. Студентите могат да кандидатстват за два вида заеми - годишна издръжка и социални помощи (living costs), като за първия може да кандидатства всеки гражданин на ЕС.

Около 5500 българи и румънци, представляващи близо 0,5% от всички студенти във Великобритания, сега трябва да предоставят доказателство, че са били жители на Великобритания необходимите 3 години, преди да получат допълнителни средства. 

Ако всеки от тях получи максималните 3354 лири за тази година и 3387 лири за следващата, това ще означава, че на студентите от двете нации ще бъдат отпуснати общо 18,5 милиона лири.

Натискат Камерън да блокира нашите

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън бе поставен под натиск да задържи българските и румънските мигранти за още пет години вън от Острова, писа британският "Дейли стар". "Депутати от Консервативната партия искат спешни стъпки, за да не могат действащите ограничения да отпаднат през януари", посочва изданието. Представители на торите искат границите да останат затворени до 2018 г.

"Неофициалната прогноза означава през следващите пет години тук да дойдат четвърт милион души", заявява депутатът от консерваторите Найджъл Милс. По думите му имало основателна загриженост за възможния ефект върху социалната система на Великобритания, както и за броя работни места, които ще заемат.

Около 50 депутати от торите подкрепят кампанията на Милс за запазване на забраната, като се внесат поправки в правителствения законопроект за имиграцията. Говорител на вътрешното министерство обаче заявява, че правителството е удължило преходния контрол до максималния срок - 31 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай