Свалиха имунитета на депутатите от "Златна Зора"

Полицията започна серия от обиски

Свалиха имунитета на депутатите от "Златна Зора" | StandartNews.com

Атина. Парламентът в Атина свали имунитета на шестима от общо осемнайсете депутати от неофашистката партия "Златна зора", обвинени в нападения на имигранти, организиране на престъпна група и пране на пари.

Върховният съд в Атина поиска сваляне на имунитета на четирима народни представители по редица обвинения. В прокуратурата има показния на защитени свидетели, че депутатите са извършили няколко престъпления. Те са организирали атаките срещу имигранти чрез сформираните от партията наказателни отряди. При обиск в домовете им полицията откри оръжие и расистки пропагандни материали. В обвинителния акт са посочени доказателства за участието на депутатите в организиране на убийството на левия активист в Атина, предаде БНР.

Лидерът на партията "Златна зора" и още двама депутати, които са в предварителния арест, поискаха днес да присъстват в парламента по време на обсъждане имунитета на техните колеги. Съдът отказа да ги пусне под охрана до парламентарната зала.

Днес продължава и обсъждането в промените в Закона по финансиране на партиите. В него се предвижда спиране на субсидията, ако лидерът или депутат е следствен за престъпни деяния. Гласуването е утре и има подкрепата на всички партии в парламента.

В. "Етнос" информира, че полицията е открила цял оръжеен склад във вила на бизнесмена Анастасиос Палис в елитното атинско предградие Вула Палис. Обискът на вилата е бил разпореден от прокурор. Смята се, че оръжието има връзка със "Златна зора", срещу която властите в страната предприеха мащабно разследване след убийството на музикант рапър от активист на партията.

Във вилата на въпросния бизнесмен, който неотдавна бе подведен под отговорност за незаконно притежаване на оръжие, е било намерено значително количество оръжие и други предмети. Става дума за намерени 20 огнестрелни оръжия, 60 ножа, десет оптични мерника и електрошокови уреди.

Името на същия бизнесмен се спряга и по започналото съдебно дело срещу корабособственика Викторас Рестас, който се намира в предварителен арест за банкови заеми.

В. "Катимерини" посочва като причина за извършения обиск във вилата на бизнесмена две писмени донесения, връчени преди няколко месеца на прокуратурата от демобилизиран офицер от британската армия, който още тогава твърдял, че има складирана голяма пратка оръжие и че тя била предназначена за "Златна зора".

Бившият британски офицер казал през април пред полицията, че издирваният бизнесмен Анастасиос Палис държал на склад четири хиляди автомата и друго оръжие. Навремето Едуард Стейси е работил с въпросния грък и с намиращия се в предварителен арест корабособственик Викторас Рестис.

Междувременно бе съобщено, че членове на Службата за борба с финансовите престъпления вчера са нахлули в централните офиси на "Златна зора" и започнали да проверяват счетоводните сметки на партията. В. "Вима" пише, че се проверяват и офисите на депутати и на служители, за да бъдат открити данни за спонсорите на "Златна зора".

Това е първа акция на инспектиращите в офисите на тази партия, откакто бе обявено, че финансите й ще бъдат поставени под лупа. Ще бъде проверявано също и откъде "Златна зора" е набирала средства за организираните от нея благотворителни прояви за раздаване на безплатна храна, предназначена изключително за гърци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай