Супермаркет погреба 45-ма

Търсят затрупани по звън от мобилните телефони, Латвия обяви тридневен траур

Супермаркет погреба 45-ма | StandartNews.com

Рига. Най-малко 45-ма души загинаха, след като покривът на супермаркет в Рига се срути върху главите им. Предполага се, че под развалините има още 25-има, посочва ИТАР-ТАСС. Инцидентът стана в четвъртък вечерта, когато магазинът Maxima бе пълен с хора. Сред жертвите има трима спасители, а други осем служители са ранени. Пострадали са общо 38 души, като 28 от тях са в болница.

Спасителите периодично изключват техниката и призовават роднините на изчезнали хора да им звънят на мобилните телефони, за да бъдат открити по звука, посочва АП.

ИТАР-ТАСС цитира вътрешния министър Рихардс Козловскис, според когото злополуката е станала в резултат на човешка грешка. По думите му в случая не става дума за природно бедствие, нито за терористичен акт. Полицията работи по три версии за възможната причина за трагедията: нарушение на нормите при проектирането на супермаркета; нередности при строителството; складиране на строителни материали на покрива на сградата. Според местни медии работници са изграждали детска площадка и градина на покрива. Те качвали там торби с пръст и чакъл. Магазинът е отворен на 3 ноември 2011 г. и е част от търговски комплекс, в който влиза и многоетажна сграда, чието строителство още не е завършено. Изграждането на мола е струвало 7 млн. евро. Сградата се управлява от канадската компания SNC Lavalin. Разрушеният супермаркет е първият от 6-те големи проекти, планирани от инвестиционната компания Homburg Group за реализация в Латвия. Съсобственикът на Re&Re, фирмата, построила супермаркета, получил инфаркт след като разбрал за трагедията, и е в болница, съобщават местните медии.

Премиерът Валдис Домбровскис обяви, че злополуката е потресла Латвия. Момиче разказа, че било с майка си в магазина, когато бетонен блок паднал до тях и едва не ги затрупал. То успяло да избяга, но разкри, че още не може да намери майка си. Други очевидци заявиха, че чули силен шум, след което в супермаркета настанала тъмнина. Хора се измъкнали от дупки в прозорците.

На местопроизшествието продължават да работят няколкостотин души от пожарно-спасителната служба, полицията, бързата помощ и др. Изпратена е специална строителна техника. Специалисти предупреждават, че при операцията не трябва да се действа прибързано, тъй като отстраняването на една плоча може да доведе до рухване на цялата конструкция, а под нея има още хора. Латвийската полиция образува наказателно дело по случая.

23, 24 и 25 ноември бяха обявени за дни на траур в Латвия от правителството на извънредно заседание. В понеделник по обед цялата страна ще запази минута мълчание в памет на жертвите. В Домската катедрала в Рига бе отслужена панихида за жертвите. На възпоменателната служба присъства и държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай