Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието

Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието | StandartNews.com

Брюксел. Партията на европейските социалисти (ПЕС) изразява дълбоката си солидарност с хилядите граждани на Истанбул, които излязоха мирно да протестират срещу предприетите груби действия от правителство на Турция, водено от Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

ПЕС осъди прекомерното използване на сила срещу протестиращите на площад Таксим. Още един обезпокояващ факт е и засилената медийна цензура в страната - от блокирането на комуникациите до забраната за излъчване на информация за случилото се.

"Култивирането на силни демократични стандарти изисква постоянен ангажимент. Тези тревожни събития в Турция са най-новите доказателства за системното отстъпление от принципите на плуралистичното общество и свободата на медиите от страна на правителството на ПСР. Тези принципи са незаменими за едно всеобхватно и напълно демократично общество", заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Той изтъкна, че Турция, като страна в процес на присъединяване към ЕС, но и като страна, която е пример за демокрация за целия регион, трябва да извърви пътя към нова конституция, основана на широк надпартиен консенсус. "Тази нова конституция трябва да гарантира светското начало и отчетността на държавата в рамките на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, защитата на индивидуалните и колективните права, включително правата на жените и на малцинствата", отбеляза президентът на ПЕС.

Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието спрямо легитимните протестиращи и вместо това да се вслуша в исканията на хората. Той добави, че „да бъдеш истински лидер на демократично правителство, се постига с приобщаващ и умерен подход и със сигурност не може да се постигне с риторика, подклаждаща омраза и разделение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай