Средствата от Брюксел намаляват до €6,2 млрд.

Взимаме най-много пари от ЕС за околна среда

Средствата от Брюксел намаляват до €6,2 млрд. | StandartNews.com

София. Предвидените средства по почти всички оперативни програми, които ще бъдат отпуснати на България от ЕК за следващия програмен период 2014-2020 г., са по-малко в сравнение с тези за сегашния период. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след правителственото заседание, на което бе одобрен проектът за споразумение с Брюксел за рамките на европомощта за периода 2014-2020 г.

Според представените данни страната ни може да очаква от ЕС помощ в размер на 6,257 млрд. евро през следващите 7 години, като най-много пари ще има за околна среда - 1,27 млрд. евро. Златанова призова европейските фондове да не стават поле за политически битки, защото от това не би последвало нищо добро. Тя призова всички участници в процеса да направят така, че "малкият ресурс, с който разполагаме, да бъде усвоен така, че България да се възползва максимално от него, и то там, където е най-нужен".

Бившият министър по еврофондовете от кабинета "Борисов" Томислав Дончев обаче заяви, че представените разчети за парите от ЕС не са точни заради липсата на задължителния резерв от 7% в таблицата с разпределение на финансовата рамка. Според Дончев страната ни ще вземе повече средства от Брюксел в сравнение с настоящия период. През тази финансова рамка България имаше възможност да усвои 6,9 млрд. евро. За следващия период цялата сума е 7,1 млрд. евро, смята Дончев.

Сегашното споразумение ще бъде изпратено в ЕК за технически консултации.

Парите от ЕС за 2014-2020 г.

ОП "Региони в растеж" - 1,17 млрд. евро
ОП "Развитие на човешките ресурси" - 707,13 млн. евро
ОП "Иновации и конкурентоспособност" - 1,037 млрд. евро
ОП "Добро управление" - 356,24 млн. евро
ОП "Наука и образование" - 508,04 млн. евро
ОП "Околна среда" - 1,271 млрд. евро
ОП "Транспорт" - 1,207 млрд. евро

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай