Социалдемократ поема Чехия

Социалдемократ поема Чехия | StandartNews.com

Прага. Милош Земан, президентът на Чехия, назначи лявоцентристкия лидер Бохуслав Соботка за премиер в петък, предаде Ройтерс.

Четиресет и две-годишният адвокат бе назначен почти три месеца, след като неговата Социалдемократическа партия спечели с лека преднина изборите и две седмици, след като сформира коалиция с две центристки партии.

Бившият финансов министър сега трябва да убеди дългогодишния си противник Земан да одобри списъка му с министри преди да може да поеме управлението на страната. По-рано Земан отправи критики към някои от кандидатите, но миналата седмица каза пред "Ройтерс", че очаква кабинетът да бъде назначен до края на януари.

Соботка си поставя за цел да съживи икономиката като смекчи "смъртоносната спирала" от мерки за икономии на предишния дясноцентристки кабинет, който падна заради обвинения в корупция и незаконно следене през юни.

Той иска да вдигне пенсиите и минималната заплата и да задържи бюджетния дефицит под 3% от БВП. Соботка подкрепя присъединяването към фискалния пакт на ЕС за бюджетната политика, приет от всички правителства в съюза, с изключение на Чехия и Великобритания. Той освен това се е изказвал в подкрепа на присъединяването към еврозоната около 2020 г, въпреки че коалицията не планира да определи задължителна дата.

Всякакви планове за разходи ще бъдат ограничени от коалиционните партньори на Соботка, особено от центристкото движение "Действие на недоволните граждани" (известно с абревиатурата АНО), оглавявано от бизнесмена милиардер и бъдещ финансов министър Андрей Бабиш.

АНО е против вдигането на корпоративния данък, за което Соботка настоява, и според политически анализатори партията може да се превърне в нестабилен елемент в коалицията. Соботка може да бъде затруднен и от лошите отношения с президента Земан, бивш премиер от социалдемократите, отстранен от партията след спор през 2003 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай