Самарас не изключва нова помощ за Гърция

Самарас не изключва нова помощ за Гърция | StandartNews.com

Атина. Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че не изключва възможността за нова европейска помощ за Атина, и изрази надежда, че през 2014 година страната ще се завърне на дълговите пазари, за да запълни празнините в националните си финанси, пише вестник Катимерини.

Самарас уточни, че през 2012 година ЕС и МВФ са обещали да предоставят допълнителна помощ за Гърция в случай на нужда и ако страната изпълнява поетите ангажименти. Едно от изискванията е постигане на бюджетен излишък, което според Самарас Гърция ще изпълни още през 2013 година.

Самарас заяви при откриването на международен панаир в Солун в понеделник, че шестте години на рецесия, които потопиха Гърция в най-дълбоката криза от десетилетия, ще свършат следващата година и страната ще започне да се възстановява, за да достигне по-високо ниво на просперитет към 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

При това той изключи предприемането на допълнителни мерки за икономии в случай на предоставяне на нов кредит от около 10.9 милиарда евро за покриване на нуждите на страната през 2014-2015 г.

"Нови мерки освен тези, които вече са съгласувани, няма да се налагат. Страната няма да издържи нови мерки", каза гръцкият премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай