Румънци протестираха срещу шистовия газ

Шеврон започна да се изтегля в резултат на протестите

Румънци протестираха срещу шистовия газ | StandartNews.com

Букурещ. Стотици румънци, които се противопоставят на добива на шистов газ в селото им, се сблъскаха с полицията в сряда на обект, където енергийният гигант Шеврон планира да започне сондажи, предаде АП .

Протестиращите блокираха пътя и направи човешка верига в областта, където Шеврон планира да започне своята дейност, но полицията се намеси и изчисти района. Говорителката на полицията Михаела Строб каза, че никой не е бил арестуван в село Пунгещи, на 250 километра североизточно от Букурещ.

Местните жители се опасяват за здравето на децата си и се страхуват от рисковете, които хидравличното разбиване носи за околната среда. Те уверяват, че няма да напуснат мястото, докато не си тръгне и Шеврон.

Стотици се събраха по-късно в Букурещ, за да протестират срещу добива на шистов газ, както и срещу отварянето на една от най-големите златни мини в страната, дадена под концесия на канадска фирма.

Шеврон има разрешителни за проучване на шистов газ в района на Пунгещи, както и на две други села, и по Черноморското крайбрежие на Румъния.

Вестник Румъния Либера съобщи, че в четвъртък сутринта компанията Шеврон е започнала да изтегля хората и съоръженията си от Пунгещи.

Екипи на компанията са пристигнали в селото, за да приберат съоръженията, които трябваше да започнат експлоатацията на шистов газ в района.

Въпреки че местните жители се радват на победата си, те смятат, че решението за изтегляне на техниката е само маневра на властите, които в крайна сметка ще направят каквото искат, отбелязва изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай