Румънка „опече" крадени картини на Пикасо, Моне и Матис

Директорът на историческия музей изгорила доказателствата във фурна заедно с пантофи и галоши

Румънка „опече" крадени картини на Пикасо, Моне и Матис | StandartNews.com

Букурещ. Румънка изгори във фурната си картини на Пикасо, Моне и Матис, за да прикрие следите на сина си, който е обвинен в кражбата им. Румънски следователи откриха останки от боя, платно и пирони във фурната на Олга Догару.

Жената признала, че се опитала да унищожи доказателствата срещу сина си, който от октомври миналата година е обвиняем. Тя е директор на румънския Национален исторически музей.

Картините са оценени на между 100 и 200 милиона евро и бяха откраднати от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам. Сред седемте откраднати картини са „Мостът над Ватерло" на Клод Моне, „Главата на Арлекин" на Пабло Пикасо, „Четяща жена в бяло и жълто" на Анри Матис и „Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд.

Догару признала, че преди това е крила картините в изоставена къща, както и в мазето на вилата си. След като полицията решила да я претърси обаче, тя ги сложила в куфар, пъхнала ги във фурната, добавила съчки, чехли и галоши, и ги подпалила.

Предстои специалистите да анализират останките, за да може да потвърдят доказателствата.

Шестима румънци са обвиняеми в съучастие за един от най-големите обири на произведения на изкуството. Следващото заседание по делото е другия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай