Румъния няма да подкрепи договора между Канада и ЕС

Букурещ иска да отпадне визовия режим за румънци

Румъния няма да подкрепи договора между Канада и ЕС | StandartNews.com

Вашингтон. Румъния заяви, че няма да ратифицира между споразумениета за свободна търговия между ЕС и Канада, докато Канада не вдигне визовия режим за румънските граждани.

Външният министър Титус Корлъцян заяви, че по силата на принципа на реципрочност, Канада трябва да премахне визовите изисквания за всички страни от ЕС (включително Румъния), по същия начин както канадците могат свободно да пътуват в целия ЕС.

"Потвърждавам, че сме правили и правим постъпки пред канадското правителство за премахване на визите за румънските граждани, след като Европейският парламент одобри много важна резолюция, която определя съвсем ясно принципа на реципрочност. Така, както канадските граждани имат право на свободно движение в Европейския съюз, така и ние в Румъния е естествено да очакваме подобна мярка", заяви Корлъцян от Вашингтон, където придружаваше премиера Виктор Понта.

Министърът добави, че не смята, че румънските парламентаристи биха ратифицирали споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, ако канадските власти не приемат съответната мярка, осигуряваща свободно движение на румънските граждани.

"Фактът, че в случая на Чехия беше приложена тази мярка в контекста на сключеното споразумение между ЕС и Канада, е важен прецедент за Румъния", добави Корлъцян.

Румънците и българите са единствените граждани на ЕС, които имат нужда от визи, за да пътуват до Канада, след като в петък канадският премиер Стивън Харпър обяви премахване на визовия режим за гражданите на Чехия, за да се избегне блокиране на споразумението с ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Канада Стивън Харпър подписаха в края на миналата седмица споразумение за свободна търговия. За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от парламентите на 28-те членки на ЕС. Страните се надяват да ратифицират документа следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай