Повечето германци не ги вълнува скандалът с подслушванията

Повечето германци не ги вълнува скандалът с подслушванията | StandartNews.com

Берлин. Макар че всеки ден се появява нова информация по повод скандала за шпионажа от страна на американската Агенция за национална сигурност (АНС), преобладаващата част от гражданите на Германия остават хладнокръвни и спокойни. Това сочат резултатаите от анкета на Института за социологически изследвания в град Аленбах.

Мнозинството - 76 % от анкетираните 1500 човека не смятат, че действията на АНС ще им създадат лични проблеми. Те смятат, че американците едва ли се интересуват от личния им живот.

На противоположното мнение са 24 % от анкетираните, които казват, че са "крайно обезпокоени" от шпионажа, извършван от чуждестранни агенции. По мнението на 44 % от немците обсъждането на тази тема в медиите и обществото е твърде емоционално.

Ренате Кехер, директорът на социологическия институт, коментира, че тези статистически данни отразяват общото отношение на съгражданите й към недостатъчната защита на личните данни в интернет. По нейните думи хората в Германия отдавна са се примирили с обстоятелството, че тяхна лична информация може да стане достояние на държавни органи.

Вестник "Райнише пост" в същото време съобщи, че Берлин и Вашингтон са близо до приключването на преговорите за споразумение, според което двете страни се задължават да не се шпионират взаимно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай