Повдигнаха обвинения срещу депутати от "Златна зора"

Повдигнаха обвинения срещу депутати от "Златна зора" | StandartNews.com

Атина. Четирима гръцки депутати от партия „Златна зора" бяха обвинени за „учредяване и принадлежност към престъпна организация", предаде АФП.

Депутатът Янис Лагос бе оставен в предварителния арест, докато останалите трима – говорителят на формацията Илиас Касидиарис и депутатите Никос Михос и Илиас Панагиотарос, са пуснати под гаранция. Решението на съда бе произнесено след 14-часово заседание.

Пред сградата на съда се бяха събрали няколко десетки привърженици на неонацистката организация, за да изразят подкрепата си, съобщи и Катимерини. Депутатите бяха съпроводени от полицаи от частите за борба с тероризма, които носеха черни маски.

Депутатът Илиас Панайотарос вдигна заключените си в белезници ръце във въздуха и заяви своята невинност с думите: "Тази приказка няма край!" Панайотарос, Илиас Касидиарис, Никос Михос и Янис Лагос бяха арестувани в събота заедно с лидера на партията Николаос Михалолиакос и още над десет членове на "Златна зора".

Действията на властите срещу третата по популярност партия в Гърция, която досега изглеждаше като имунизирана от обвинения в бруталност, са най-голямата заплаха за "Златна зора", откакто партията влезе в парламента миналата година. "Златна зора" извлече полза от гнева от дълговата криза, намаленията на доходите, високата безработица и корупцията, отбелязва Ройтерс.

Членовете на партията са обвинени официално въз основа на доказателства, които я свързват със серия нападения, включително намушкването с нож на рапъра Павлос Фисас на 17 септември и убийството на имигрант миналата година. Съдия ще реши дали заподозрените ще останат в ареста в очакване на процеса.

Михалолиакос и неговият заместник Христос Папас се очаква да се явят в съда тази седмица, съобщава Ройтерс. Според ДПА Михахолиакос ще се яви пред магистрат в сряда. Арестите на членове на "Златна зора" са най-голямата кампания срещу депутати от военния преврат през 1967 г. За първи път от възстановяването на демокрацията в Гърция през 1974 г. бива арестуван лидер на политическа партия, отбелязват агенциите.

"Екстремизмът в Гърция ще бъде унищожен", заяви междувременно гръцкият премиер Андонис Самарас в реч в Института за световна икономика "Питърсън" във Вашингтон.

"Екстремизмът ще бъде ликвидиран, нашето правителство има политическата воля за това и ще спазва конституцията и законите на страната. Ръководството на „Златна зора" отива в затвора, посочи Самарас и допълни, че това става в пълното съответствие със законодателството.

Той отбеляза, че трябва да се противостои и на другите крайни сили, които настояват за излизане от ЕС и НАТО. При това премиерът не посочи радикалната лява коалиция „Сириза", която обявява подобни искания.

Левицата „Сириза" призовава за провеждането на широк парламентарен дебат по скандала около "Златна зора", пише вестник Катимерини.

Депутатите от „Сириза" във вторник обсъдиха ситуацията около „Златна зора" и постигнаха обща позиция относно всички спорни въпроси (партийното финансиране, заплатите на парламентаристите и т.н.), които трябва да бъдат обсъдени на пленарно заседание за подготвянето на законопроект със всички предложения за законодателни промени.

Според депутатите от „Сириза" законът трябва изрично да посочва, че мерките са насочени срещу „Златна зора", докато подходът на правителството включва приемането на отделни закони за спирането на партийното финансиране и за засилване на наказанията за расово мотивираните престъпления.

В речта си пред депутатите на „Сириза" партийният лидер Алексис Ципрас обвини правителството, че се опитва да подклажда политическото напрежение и възприема „теорията на крайностите", която поставя „Сириза" в единия край на спектъра, а „Златна зора" – в другия.

Бивш полицейски началник, работил в атинския квартал, който е считан за територия на неонацистката партия „Златна зора", бе арестуван във вторник по подозрение, че е улеснявал действията на членовете на партията.

Арестуваният е ръководил квартален участък в централния квартал „Агиос Пантелеймон", откъдето политическата група е започнала да изгражда мрежите си в града с крайната цел да изгони незаконните имигранти.

Според полицейски източник задържаният е насочвал гърци, които са подавали жалби от имигранти, към партията. В същото време, той умишлено е възпрепятствал хода на жалбите, подавани от чужденци – жертви на насилие.

Друга жертва на скандала се оказа адвокат, поел защитата на един от обвиняемите.

Управляващата партия „Нова демокрация" изключи от редиците си адвоката Павлос Саракис, който се съгласи да защитава Илиас Касидиарис, депутат от ултрадясната партия „Златна зора", предаде РИА Новости.

Централната комисия по етика на „Нова демокрация" взе решение да изключи Павлос Саракис от списъка с членове на партията поради неетично и антипартийно поведение", съобщиха от пресслужбата на политическата сила.

Саракис не се съгласи с обвиненията и заяви, че „като юрист и адвокат" изпълнява своя дълг.

Над 150 нападения срещу имигранти и политически опоненти са регистрирани в Гърция миналата година, а 104 - тази година, съобщава ДПА. Смята се, че зад повечето от тях стоят членове на "Златна зора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай