Постигнаха споразумение за бюджета на ЕС догодина

Постигнаха споразумение за бюджета на ЕС догодина | StandartNews.com

Европейските институции са постигнали споразумение за бюджет 2014. Това съобщава Европейската комисия и допълва, че среднощните преговори са били тежки.

Компромисът за бюджет 2014 предвижда плащания в размер на 135,5 милиарда евро спрямо исканите от Европейския парламент 136,4 милиарда и 135 милиарда евро, предложени първоначално от държавите членки, пише в комюнике на Комисията, цитирано от БГНЕС.

Бюджет 2014 г. ще бъде намален с 9,4% спрямо този от 2013 г., заради финансовите затруднения в ЕС.

Официалното споразумение трябва да бъде одобрено от министрите и евродепутатите на 19 и 20 ноември, съобщава латвийското председателство на ЕС. То отваря паралелно и пътя за приемането от парламента на пленарно заседание на 19 ноември на Многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2014-2020 г.

Въпреки противопоставянето на Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, които са привърженици на по-строго управление на бюджета, споровете по преговорите са били разрешени, съобщава запознат източник.

Заместник министърът на финансите на Литва Алгимантас Римкунас обяви, че е доволен от края на преговорите и увери, че ще бъде гарантирано "финансирането на приоритетни сектори като растежа, заетостта, хуманитарната помощ" с отпускането на повече кредити за управлението на потока от сирийски бежанци.

Преговарящите се договориха още да "увеличат средствата" за контрола на имиграцията и за Агенцията за наблюдение на европейските граници Фронтекс, уточни Римкунас. Това става по искане на Италия след драмата от Лампедуза.

Общо 62,4 милиона евро ще бъдат предоставени догодина за "интелигентен и обхватен растеж", предвиждащ финансиране на транспортната инфраструктура и помощи за малките и средните предприятия. Споразумението, постигнато след повече от 16-часови преговори, финализира последните промени спрямо бюджет 2013, за който държавите членки приеха да добавят 11,6 милиарда евро.

Ще бъдат отпуснати и 400 милиона евро в помощ на жертвите през 2013 г. на наводненията в Германия, Австрия и Чехия, както и на пожарите в Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай