Поредна нощ на бунтове в Швеция

Поредна нощ на бунтове в Швеция | StandartNews.com

Стокхолм. Нови безредици обхванаха бедните предградия на шведската столица Стокхолм, където живеят предимно имигранти, за шеста поредна нощ, предаде Би Би Си.

Няколко автомобила бяха запалени в четири предградия, но до сблъсъци с полицията не се стигна, както в предишните нощи. От полицията констатираха, че напрежението намалява.

Говорител на органите на реда обяви, че се очакват полицейски подкрепления от Малмьо и Гьотеборг. Вероятно това е осуетило плановете на десни екстремисти, които се заканиха да обикалят из предградията.

Подобни безредици в толкова обширни райони са безпрецедентни за Швеция, известна с отвореното си общество и толерантния си социален модел.

В допълнителните полицейски патрули се включиха родители на младежи от предградията и доброволци от сдружения на местни жители, което помогна да се намали напрежението.

Пожарникари съобщиха в Туитър, че са се намесили 70 пъти през нощта в четвъртък срещу петък, за да гасят опожарени автомобили или сгради. Арестувани са тринайсет младежи на възраст между 17 и 26 години.

Насилието породи дебати в Швеция за интеграцията на имигрантите, които са близо 15 на сто от населението, съсредоточени в бедните квартали на големите градове и засегнати най-силно от безработицата.

Младежките безредици в Стокхолм се прехвърлиха и в град Йоребру в централната част на Швеция.

В един от кварталите на този град около 20 души с маски хвърляли камъни срещу полицаите и подпалили лека кола в петък късно вечерта, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на интернет-версията на в. "Нерикес Алеханда".

"Вълненията от Стокхолм достигнаха Йоребру, младите хора вече смятат, че всичко е възможно", отбеляза представителят на полицията в града Матс Нюлен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай