Вторник,

Партията на Никола Саркози е изправена пред фалит

От: Failed to load user -
1263
Партията на Никола Саркози е изправена пред фалит
A
A
A

Париж. Консервативната опозиционна партия на Франция, UMP, претърпя финансов удар, след като изборните одитори на Франция им наложи такси за 11 млн. евро (£ 9.4 м; $ 14.3 м).

Партията бе помолена да върне държавните средства, дадени за президентската кампания на Никола Саркози през 2012 г., на основания, че са били надвишени лимитите за разходи.

Според Конституционния съвет, който се произнася в избирателните спорове, преразходът е от 2.1%.

Саркози подаде оставка от Съвета в знак на протест срещу решението.

Като бивш френски президент, той автоматично стана член на конституционния орган през миналата година.

Лидерът на партията Жан-Франсоа Коуп започна национална кампания за набиране на средства след решението на съвета в четвъртък, което водещия дясноцентристки ежедневник Le Figaro описа като "тежък удар" за финансите на UMP.

След поражението си на президентските и парламентарните избори, се смята, че партията е загубила от подкрепата си, заради тежката битка за ръководството на партията.

На UMP са били дадени 22.5 милиона евро за неуспешната кампания на Саркози срещу Франсоа Оланд. Конституционният съвет е отсъдил, че партията е в преразход от 466 118 евро.

За да се гарантира равнопоставеност, Франция налага граници на финансирането на избори, като забранява големи дарения и субсидира разходите по кампанията.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички