Париж се готви за мащабен протест срещу гей браковете

Париж се готви за мащабен протест срещу гей браковете | StandartNews.com

Париж. Франция е в очакване на мащабен протест срещу приетия наскоро закон за хомосексуалните права. В столицата Париж започнаха да се събират хиляди хора, а часове преди демонстрацията 50 активисти бяха арестувани. Полицията е в пълна готовност, а това е най-големият протест от 18 май, когато президентът Франсоа Оланд подписа закона, който дава широки права на хомосексуалните двойки, включително брак.

Противниците на регламента започнаха да се събират в пет части на Париж, като шествията ще се срещнат, предаде Би Би Си. Предишни протести събираха хиляди хора и водеха до сблъсъци с полицията. Протестите са подкрепени и от опозиционния дясно – центристки Съюз за народно движение, според който законът е приет насила и пряко волята на народа.

В събота вечерта протестиращи разтуриха поставените заграждения по Шанз Елизе и хвърляха бомбички, при което последваха арести.

Полицията очаква в днешната демонстрация да се включат около 200 хиляди души. Органите на реда са готови и за потенциални провокатори. Сред организаторите са и ново движение, наричащо себе си Френска пролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай