Панайотова: Правителството не чува гласа на протестиращите

Панайотова: Правителството не чува гласа на протестиращите | StandartNews.com

Страсбург. „Вече близо 4 месеца новото българско правителство отказва да чуе гласа на мирните граждански протести в страната, които настояват за принципи и ценности в политиката", това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова в пленарната зала на Европейския парламент късно снощи в Страсбург.

Според Панайотова българските социалисти и либерали остават глухи за посланията на протестиращите, но тя изрази увереност, че европейските им колеги няма да останат безучастни към случващото се в България.

Пред европейските депутати Моника Панайотова обясни, че управляващите в България са допуснали една радикална анти-европейска и ксенофобска партия да се превърне в решаващ фактор за управление на страната. "Липсата на прозрачност и експертиза при назначенията на ключови управленски позиции, заедно с неаргументираната смяна на изградени експертни екипи в администрацията, създават чувство за "политическа чистка" и блокират усвояването на европейските средства и планирането им до 2020", предупреди още Моника Панайотова от ГЕРБ.

Тя подчерта, че в България са предприети целенасочени действия за дискредитиране на редица неправителствени организации, даващи обективен анализ за ситуацията в страната. Освен това българското правителство е предприело обратен курс на стартирали секторни реформи, както и популистка бюджетна политика за увеличаване на публичния дълг под предлог за финансиране на повече социални разходи. Панайотова предупреди, че привидното разнообразие на медии в страната, при силна концентрация на медийна собственост, води до натиск, автоцензура и освобождаване от длъжност на журналисти с критично мислене.

Моника Панайотова подчерта пред Европарламента, че след като българското правителство не чува гласа на протестиращите граждани, които искат да живеят в общество, базирано на европейските ценности и върховенството на закона, то той трябва да бъде чут поне в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай