Отнеха имунитета на още 4-ма депутати на Златна Зора

Отнеха имунитета на още 4-ма депутати на Златна Зора | StandartNews.com

Атина. Гръцкият парламент в сряда гласува за сваляне на имунитета на четирима депутати от партия Златна Зора. Имунитетът беше снет на Елени Зарулиа, съпруга на лидера на Златна зора Никос Михалолиакос, Илиас Касидиарис, Илиас Панайотарос и Статис Бокорас. Имунитетът бе снет и от заместник председателя на Независими гърци Василис Капернарос, докато подобно искане за депутата на партия СИРИЗА Мария Диакаки беше отхвърлено, предаде Катимерини.

Зарулия е изправена пред обвинения, че се опитала да внесе патрон, скрит в чантата й, по време на посещение при съпруга си Никос Михалолиакос, който е в ареста в очакване на присъда. Касидиарис, Букурас и Панайотарис са обвинени в нарушаване на обществения ред.

Партийният лидер и депутат Никос Михалолиакос и още двама депутати от Златна зора, включително неговият заместник Христос Папас, са в предварителния арест като предполагаеми членове на престъпна организация.

Миналия месец гръцкият парламент отне имунитета на други трима депутати от неонацистката партия, което откри пътя за повдигане на обвинения срещу тях за "принадлежност към престъпна организация" в рамките на офанзивата на властите срещу формацията.

В края на октомври гръцките депутати решиха да спрат държавното финансиране на крайнодясната партия.

Разследването срещу вдъхновяващата се от нацизма партия започна, след като музикант с леви убеждения бе убит с нож от привърженик на Златна зора. Партията отрича да има нещо общо с убийството и отхвърля и другите предявени й обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай