Сряда,

От утре пациентите се лекуват свободно в ЕС

От: Failed to load user -
1780
От утре пациентите се лекуват свободно в ЕС
A
A
A

София. Националната здравноосигурителна каса обяви, че от 25 октомври пациентите ще могат свободно да се лекуват в държавите членки на ЕС. Това се реализира, тъй като от утре влиза в сила евродиректива от 2011 година за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, посочват от здравната каса.

Директивата е в съответствие с решението на Съда на Европейския съюз по делото „Кол и Декер", взето на 28 април 1998 г., с което се установява правото на пациентите да получат медицинско лечение в друга държава-членка без предварително разрешение и разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени. Тя не поставя под въпрос принципите на Регламента за координиране на системите за социална сигурност за равенство между местни и чуждестранни пациенти на държава-членка, и Европейската здравноосигурителна карта.

Директивата не касае дългосрочните грижи, трансплантацията на органи и публичните програми за ваксинация, уточняват от НЗОК.

След предоставяне на здравните грижи, държавата членка по осигуряване е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство.

Осигурено лице може да получи възстановяване на разходите за услуги, предоставени и чрез средствата на телемедицината. Държавата-членка на ЕС, където се осигурява пациентът, може да въведе система за предварително разрешение по отношение на определено трансгранично здравно обслужване, за да се избегне рискът от подкопаване на планирането и/или финансирането на нейната здравна система. Тя трябва да предостави това разрешение автоматично, ако пациентът има право на това здравно обслужване и в случай, когато лечението не може да бъде предоставено на територията на страната в срок, който е обоснован от медицинска гледна точка.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички