Неделя,

От утре пациентите се лекуват свободно в ЕС

От: Failed to load user -
От утре пациентите се лекуват свободно в ЕС
A
A
A

София. Националната здравноосигурителна каса обяви, че от 25 октомври пациентите ще могат свободно да се лекуват в държавите членки на ЕС. Това се реализира, тъй като от утре влиза в сила евродиректива от 2011 година за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, посочват от здравната каса.

Директивата е в съответствие с решението на Съда на Европейския съюз по делото „Кол и Декер", взето на 28 април 1998 г., с което се установява правото на пациентите да получат медицинско лечение в друга държава-членка без предварително разрешение и разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени. Тя не поставя под въпрос принципите на Регламента за координиране на системите за социална сигурност за равенство между местни и чуждестранни пациенти на държава-членка, и Европейската здравноосигурителна карта.

Директивата не касае дългосрочните грижи, трансплантацията на органи и публичните програми за ваксинация, уточняват от НЗОК.

След предоставяне на здравните грижи, държавата членка по осигуряване е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство.

Осигурено лице може да получи възстановяване на разходите за услуги, предоставени и чрез средствата на телемедицината. Държавата-членка на ЕС, където се осигурява пациентът, може да въведе система за предварително разрешение по отношение на определено трансгранично здравно обслужване, за да се избегне рискът от подкопаване на планирането и/или финансирането на нейната здравна система. Тя трябва да предостави това разрешение автоматично, ако пациентът има право на това здравно обслужване и в случай, когато лечението не може да бъде предоставено на територията на страната в срок, който е обоснован от медицинска гледна точка.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички