Освиркаха Барозу на Лампедуза

Италия ще получи още 30 млн. евро за справяне с бежанския проблем

Освиркаха Барозу на Лампедуза | StandartNews.com

Лампедуза. Скандирания "Позор" и "Убийци" посрещнаха председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на италианския остров Лампедуза, край чиито брегове миналата седмица се удавиха над 300 африкански бежанци.

Барозу пристигна на острова заедно с италианския премиер Енрико Лета и еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, за да се запознае лично с бежанския проблем. При пристигането им на летището делегацията бе освиркана от малка група активисти и местни жители. "Те трябва да се засрамят от себе си. Трябва да решат този хуманитарен проблем", заяви един от протестиращите.

Барозу и Лета отдадоха почит пред паметта на 300-те загинали емигранти от Африка, които се удавиха край острова. Оцелелите са настанени в лагери при много лоши условия. Мнозина местни жители считат, че са изоставени както от италианското правителство, така и от ЕС, да се справят сами с бежанския проблем.

Междувременно Барозу обяви, че Брюксел ще отпусне допълнително 30 млн. евро на Италия, за да се справи с притока на бежанци. Освен това шефът на ЕК посочи, че ще работи неуморно за увеличаване на капацитета на европейската гранична служба Фронтекс, за да бъдат предотвратени подобни трагедии в бъдеще.

Европа "не може да отвърне глава" от трагедиите като тази, която се случи край Лампедуза, посочи Барозу. "Европа е с жителите на Лампедуза. Проблемът на една от нашите страни, каквато е Италия, трябва да бъде приеман като проблем на цяла Европа", допълни той. Енрико Лета пък съобщи, че удавените край Лампедуза ще имат право на държавно погребение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай